De ideale maaltijd bij hoge temperaturen

Zomerse dagen, hoge temperaturen, maar de dagelijkse dingen gaan gewoon door.

We zijn al snel geneigd om het wat rustiger aan te doen, zeker als we vakantie hebben. Toch is het verstandig om aan de dagelijkse maaltijden veel aandacht te blijven schenken. Blijf kiezen voor verse producten en eet vooral niet te veel dingen die zwaar op de maag liggen. Kies producten van het seizoen en maak daarmee bijvoorbeeld een heerlijke zomerse salade. Hieronder vind je een recept voor een gezonde, voedzame zomerse maaltijd.

Zout

Er wordt wel gedacht dat je bij warm weer meer zout moet eten. Dat is echter een misverstand. We krijgen via onze voeding al voldoende zout binnen. Sterker nog, we eten vaak meer zout dan goed voor ons is. Een maximum hoeveelheid van zes gram per dag wordt aanbevolen, maar in veel gevallen eten volwassenen in ons land dagelijks tot acht of negen gram zout. Dat kan met name kwaad voor de nieren. Het is dus verstandig om goed op de zoutinname te letten en die zeker niet te verhogen bij warm weer.

Drinken

Het is belangrijk om in de zomer voldoende water te drinken. Als je dorst krijgt, betekent dit in feite dat je al te laat bent. Iemand die gedurende de dag steeds wat water drinkt, heeft nooit echt dorst. Zo hoort het ook, want dorst is een signaal dat je lichaam niet voldoende vocht heeft. Dat vocht is belangrijk voor het goed laten verlopen van veel inwendige processen. Gewoon kraanwater drinken is het meest gezond. In Nederland is kraanwater prima drinkwater, maar dat geldt niet in elk land. Ga je naar het buitenland, dan moet je het kraanwater vaak eerst koken. In dat geval kan het meenemen van wat flessen water handig zijn. Voor de variatie kun je zelf je eigen fruitwater maken door er wat vers fruit in te doen.

Witte bonensalade met peultjes en radijs

Peultjes zijn nu volop verkrijgbaar, het is een seizoenproduct dat je juist nu voordelig kunt inkopen. Je kunt peultjes in heel veel gerechten verwerken en ze zijn bovendien supergezond. Ze bevatten namelijk vitamine A, B1, B5, B6 en C. Met name voor vitamine C zijn peultjes een goede bron. Het grote voordeel daarbij is dat ze relatief weinig calorieën bevatten, maar wel veel voedingsvezels. Dankzij die vezels komt je spijsvertering goed op gang en krijg je sneller het gevoel dat je voldoende gegeten hebt.

Ingrediënten voor twee personen:

150 gram peultjes
450 gram witte bonen, limabonen of reuzebonen (we gaan hier uit van het uitlekgewicht)
150 gram kerstomaatjes
1 stengel bleekselderij
1 bos radijs
5 olijven
2 eetlepels olijfolie
1 handje walnoten
citroensap of azijn
peper

Bereiding:

Maak de peultjes schoon en halveer ze. Leg ze in een bodempje kokend water en laat ze drie minuten koken, zodat ze beetgaar zijn. Giet ze daarna af en koel ze met koud water. Laat ze vervolgens uitlekken. Snijd de bleekselderij in smalle reepjes, de tomaatjes in partjes, de radijsjes in vier delen en de olijven in plakjes. Meng al deze ingrediënten in een kom. Roer in kopje het citroensap, de olijfolie en wat peper door elkaar. Meng deze dressing door de salade en laat die een half uur staan op een koele plaats. Serveer de salade vervolgens op een bord. Strooi er als laatste wat grof gehakte walnoten overheen. Eet smakelijk!

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.