Het ideale voedingspatroon is voor iedereen anders

Een maaltijd die voor iedereen even gezond is? Het lijkt erop dat die niet bestaat.

Natuurlijk is het belangrijk om gezond te eten, maar wat voor de één gezond is, hoeft dat voor de ander niet te zijn. Al langere tijd werd aangenomen dat je de voeding bij voorkeur zou moeten afstemmen op de stofwisseling, maar nu is daar ook wetenschappelijk bewijs voor. Uit jarenlang onderzoek, onder meer uitgevoerd door het UMC+ in Maastricht en  (MUMC+) en Wageningen University & Research, blijkt dat gepersonaliseerde voedingsadviezen meer effect hebben dan het volgen van een algemeen voedingsadvies.

Eén van de meest voorkomende ziektes in Nederland is diabetes type 2. Bij deze aandoening, ook wel suikerziekte genoemd, is er te veel suiker in het bloed. De bloedsuiker is te hoog dan te hoog en dit kan schade veroorzaken aan het hart, de ogen, de nieren en de voeten. Bekende veroorzakers van diabetes type 2 zijn roken, ongezond eten, onvoldoende bewegen en overgewicht. Ook mensen met veel stress en een slechte nachtrust hebben een verhoogde kans op diabetes type 2. In ons lichaam maakt de alvleesklier insuline aan. Deze stof speelt een belangrijke rol bij de stofwisseling. Het zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel verlaagd wordt, door de bloedsuiker te laten opnemen door onze lichaamscellen. Wanneer de cellen die bloedsuiker niet in voldoende mate opgenomen wordt, terwijl er wel voldoende insuline beschikbaar is, ontstaat diabetes type 2.

Insuline

Voor het wetenschappelijk onderzoek werd een groep proefpersonen ingedeeld in verschillende subgroepen, op basis van de vraag hoe goed de insuline zijn werk deed in het lichaam. De conclusie luidt dat mensen bij wie de werking van de insuline in de spieren niet optimaal is, meer baat hebben bij voeding met een hoog eiwitgehalte (bijvoorbeeld zuivel of noten) en voedingsvezels (bijvoorbeeld groenten en volkoren producten), terwijl het vetgehalte in dergelijke voeding relatief laag is. Mensen bij wie de insuline in de lever niet goed werkt, blijken juist meer baat te hebben bij voeding met veel onverzadigde vetzuren (bijvoorbeeld olijfolie en noten). In het onderzoek werd specifiek gefocust op de suikerstofwisseling. Zaken als lichaamsgewicht en gewichtsverlies werden niet meegewogen. Het is relatief simpel om met een eenvoudige test vast te stellen welk type stofwisseling iemand heeft. Op basis hiervan kan vervolgens een voedingsadvies op maat worden gemaakt.

Lange termijn

Gezond leven moet geen bevlieging van korte duur zijn. Het is een project voor de lange termijn en daarop moet het ook afgestemd zijn. Het is zinvol om bepaalde eetgewoonten aan te passen, maar wie radicaal zijn hele eetpatroon wijzigt, loopt het risico om snel weer in oude (slechte) gewoonten te  vervallen. Het is raadzaam om eerst contact op te nemen met je eigen huisarts en/of een diëtist. Breng voor jezelf allereerst in kaart wat je momenteel in een gemiddelde week eet en drinkt. Schrijf alles eens op, zowel de reguliere maaltijden als de tussendoortjes. Noteer daarbij nauwgezet op welke tijden je eet en drinkt en beschrijf ook de hoeveelheid van elk product. Voor een betere duiding noteer je tevens de tijdstippen van opstaan en naar bed gaan. Hou het een paar weken achtereen bij. Dit verschaft je inzicht in je eigen eetgewoonten. Voor een diëtist is zo’n dagboek een waardevolle bron om het advies op te baseren. Je krijgt bijvoorbeeld suggesties voor gezondere alternatieven aangereikt. Zo kun je in kleine stapjes werken aan een gezondere leefstijl.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.