Van je diabetes af, nieuw inzicht?

Van je diabetes af, nieuw inzicht? Bij omroep Max werd het programma ‘Hoe word ik 100’ uitgezonden. Ik ben blij dat er in dit programma nu eens zichtbaar gemaakt wordt wat wij al decennia weten: diabetes type 2 kan vaak geheel genezen met een aangepast voedingspatroon.

De deelnemers kunnen met een koolhydraatbeperkt dieet al heel snel de insulinespuit laten staan. De begeleidend arts Tamara de Weijer is voorzitter van de vereniging Arts en Voeding. Zij vervult een voortrekkersrol in de medische wereld op het gebied van voeding en gezondheid. In het programma vroeg een van de deelnemers haar terecht: “Waarom heeft mijn huisarts mij dit niet verteld?” Tamara de Weijer antwoordt daarop dat het een redelijk nieuw inzicht is, dat zij zelf deze kennis pas twee jaar heeft. Voor zover ik weet (en misschien heb ik het mis) heeft dr. Atkins in 1972 in zijn boek ‘Dr Atkins diet revolution’ al heel duidelijk uitgelegd dat het verminderen van de hoeveelheid koolhydraten in de voeding een belangrijke bijdrage levert in de oplossing voor diabetes. Hij wist uit ervaring dat het werkte, maar zijn theorie werd in de wetenschappelijke wereld met hoongelach ontvangen. Decennia lang (en tot op de dag van vandaag) houdt het Voedingscentrum vast aan de oude denkwijze. En een koolhydraatbeperkt dieet past daar totaal niet in. In Pubmed vind je vele onderzoeken waarin het ketogeen en het ‘low carb’ dieet ingezet worden om diabetes type 2 te verbeteren. Ze gaan al terug tot 2004 en met wat zoeken vind je er ook voldoende van nog eerdere datum. Hoezo dus nieuw inzicht? Natuurlijk ben ik blij en verheugd dat er nu in main stream media aandacht is voor deze (reeds bekende) informatie. Ik zou er nog wel wat aan willen toevoegen. Ik zou willen laten weten dat het succes van het veranderen van het voedingspatroon niet betekent dat ons huidige voedingspatroon daarom ook de enige oorzaak is van het ontstaan van diabetes type 2. Nee, er zijn nog veel meer factoren die een rol spelen bij het ontstaan van deze nare aandoening. Denk daarbij aan ontstekingen, langdurige stress, of genetische aandoeningen. Ik vind het nogal stigmatiserend om een ongezond voedingspatroon als de enige oorzaak van diabetes type II aan te wijzen. Er zijn namelijk ook mensen die wel gezond eten en toch diabetes krijgen. Maar die worden natuurlijk niet gefilmd. Als het daarom bij jou niet lukt om met een ‘low carb’ dieet van de insuline af te komen, is er dus meer aan de hand. Je zult dan op zoek moeten naar de ontbrekende puzzelstukjes. Gelukkig zijn er vele deskundigen die je daarmee kunnen helpen. (In mijn boek Oerslank leg ik voor de geïnteresseerden meer uit over de glucosehuishouding.) Er moet me nog één ding van het hart. Waar zijn alle ‘deskundigen’ die altijd meteen klaar staan met hun commentaar als er iemand buiten de gebaande paden treedt? Ik heb bijvoorbeeld nog niks van Martijn Katan gehoord, of is hij stil omdat er nu echte artsen (en dus geen goeroe’s) mythes doorprikken en laten zien dat vernieuwing samen met gezond verstand toch wel werkt?

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.