Drie lentegroenten die je misschien nog niet kende

Je dagelijkse maaltijd moet bij voorkeur gezond, lekker en afwisselend zijn. Verandering van spijs doet eten, zo luidt het spreekwoord.

Elke dag hetzelfde gaat snel vervelen en er is juist zo veel keus om er iets lekkers van te maken. Door te variëren met de ingrediënten krijg je van alle belangrijke vitaminen en mineralen voldoende binnen. We richten ons in dit artikel op enkele minder bekende groenten van het seizoen. Ook vanuit duurzaamheidsoogpunt is het verstandig om de natuur te volgen en te eten wat het seizoen je brengt. Door gewassen uit eigen land te kiezen, blijft de milieuschade door vervuilend transport beperkt. Maar kende jij deze lentegroenten al?

Meiraap

De meiraap is een knol die qua formaat doet denken aan de biet. Echter, deze meiraap is paars/roze/wit van kleur en wordt alleen in het voorjaar geteeld. Deze knol is namelijk niet winterhard, maar wel erg lekker. Bovendien is het een bron van vitamine C. Let op: een meiraap (ook wel knolraap genoemd) is niet hetzelfde als koolraap. Sommige kwekers zaaien de plant al in het najaar en verkopen de knollen dan als herfstraap, dus dat is wél dezelfde plant. Zou je alleen meiraap op je menu willen zetten, zonder andere groenten erbij, dan moet je ongeveer anderhalve knol per persoon bereiden om te komen aan je dagelijkse groentebehoefte. Soms vinden mensen de smaak van gekookte meiraap lijken op die van gekookte aardappels. De knol wordt door het koken zacht en krijgt een licht zoete smaak.

Lamsoren

Wie het woord lamsoren ziet, moet wellicht direct denken aan lammetjes, ofwel jonge schapen. Daar heeft dit plantje echter niets mee te maken. Het zijn namelijk plantjes uit de strandkruidfamilie. Ze groeien op schorren en zandplaten voor de kust en daarom wordt dit plantje ook wel zee-aster genoemd. Doordat ze bij vloed onder het (zoute) water groeien, heeft het blad een zilte smaak. Gezien de vorm van het blad is de vergelijking met spinazie snel gemaakt, maar lamsoren hebben een steviger structuur. Je kunt deze groente vanaf april gedurende vier à vijf maanden verkrijgen. Koop je ze buiten dit seizoen, dan betreft het geïmporteerde lamsoren en die halen het qua smaak niet bij de exemplaren die in ons eigen Zeeland geoogst worden. Qua bereiding kun je hetzelfde te werk gaan als bij het bereiden van spinazie. Houd er rekening mee dat lamsoren, net als spinazie, behoorlijk slinken in de pan.

Raapstelen

Er zijn heel wat mogelijkheden om raapstelen in je gerechten te verwerken. Deze groente kun je rauw eten in een salade of stamppot, maar je kunt raapstelen ook koken, stoven of roerbakken. In ons land worden raapstelen van maart tot juni geoogst, maar ze zijn door import ook in andere delen van het jaar verkrijgbaar. Overigens kun je ze ook heel goed zelf invriezen, mits je ze eerst twee minuten blancheert. Daarna zijn ze in een luchtdicht afgesloten verpakking tot zelfs een jaar te bewaren bij -18 graden Celsius. Maar wat zijn raapstelen precies? Het zijn langwerpige blaadjes op een knapperige steel. Let er bij aankoop op dat een bosje raapstelen uitsluitend frisgroene blaadjes bevat. Als ze donkergroen zijn, zijn ze niet meer vers! Ze hebben een licht pittige smaak en lenen zich daardoor heel goed voor een stamppot, maar ook in een roerbakschotel komen ze prima tot hun recht.

Foto: www.raapstelen.nl

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.