Fatteh met champignons en aubergine

Een recept van Karin Luiten uit het boek Vega zónder pakjes & zakjes.

Een grote hit bij ons thuis is al jaren de fatteh van Nigella Lawson. Zij noemt het zelf ‘een soort Midden-Oosterse nacho’s’, met gehakt, aubergine en yoghurtsaus. Dat gehakt werd bij mij champignons, en sindsdien is het succes alleen maar groter.

bereiden: 30 minuten
in de pan: 15 minuten
voorgerecht / hoofdgerecht
voor 4 personen
vegetarisch 

Nodig:

Champignon-auberginesaus:
500 g kastanjechampignons
1 aubergine
1 grote ui
2 el tomatenpuree
2 tl komijnpoeder
2 tl korianderpoeder
wat chilivlokken (molentje)
scheut olijfolie
zout & peper uit de molen

Yoghurtsaus:
400 g Turkse yoghurt
60 g (± 4 el) tahin
2 el vers citroensap
1 uitgeperste knoflookteen
snuf zout

Plus:
4 platbroden (of pitabroodjes)
25 g pijnboompitten
½ granaatappel
verse munt

  • Oven voorverwarmen op oven 180 °C. Haal de yoghurt vast uit de koelkast.
  • Champignon-auberginesaus: Snipper de ui en fruit 5 minuten in een hapjespan in een ferme scheut olijfolie. Snij intussen de aubergine in miniblokjes. Voeg toe en laat op iets hoger vuur onder af en toe omscheppen 5 minuten bakken.
  • Hak intussen de champignons in stukjes, voeg toe en bak ook weer 5 minuten tot ze bruin en zacht zijn.
  • Voeg tomatenpuree, komijn, koriander en chilivlokken toe en bak even mee. Voeg 100 ml heet water toe en laat met deksel op de pan 15 minuten zachtjes sudderen. Proef op zout en peper.
  • De rest: Knip intussen het brood met een schaar in driehoekjes (denk: nachochips), spreid uit over een bakplaat en bak in de oven mooi knapperig en lichtbruin in ± 10 minuten.
  • Klop alle ingrediënten voorde yoghurtsaus in een kom door elkaar.
  • Rooster de pijnboompitten goudbruin in een drupje olie in een koekenpan.
  • Peuter/mep de granaatappelpitjes los. Snij de munt in reepjes.
  • Samenstellen: Verdeel de driehoekjes brood over een grote platte schaal. Daarop gaat het warme champignon-auberginemengsel, daarop de yoghurt. Bestrooi met granaatappel, pijnboompitten, munt en eventueel nog wat chilivlokken. En nu gewoon lekker snacken, à la nacho’s.

TIPS: 

1. Je kunt de dikke champignon-auberginesaus ook al van tevoren maken, daarna gewoon weer zachtjes opwarmen.
2. Tip van Nigella: verwarm de yoghurtsaus al kloppend met een garde au bain-marie (in een kom bovenop een pan met een bodempje kokend water dus) tot lauwwarm en ultraluchtig.

Heb je interesse in het boek? Klik dan hier.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.