Faking eend met pannenkoekjes

Een recept van Karin Luiten uit het boek Vega zónder pakjes & zakjes.

Echte Peking eend bereiden is nogal een onderneming. Maar mijn freestyle versie zonder dier bleek juist heel erg lekker én zo gepiept. De kenmerkende smaak komt namelijk niet van de eend, maar van de hoisinsaus. Pekingpaddo’s, oftewel: faking eend.

bereiden pannenkoekjes: 40 minuten (+ 1 uur deegrust)
bereiden van de rest: 5 minuten
marineren: 1 uur
in de oven: 20 minuten
voor 4 personen
hoofdgerecht
vegan

Nodig:
600 g shiitakes
1 komkommer
4 lente-ui
1 potje hoisinsaus
2 el geroosterde sesamzaadjes

Marinade:
2 el hoisinsaus (uit dat potje)
1 el Japanse sojasaus
1 el sesamolie + extra
1 uitgeperste knoflookteen
1 el geraspte gember
1 tl Chinees vijfkruidenpoeder
zout & peper uit de molen

Pannenkoekjes:
250 g bloem
150 ml kokend water
snuf zout
sesamolie 

  •        Oven tijdig voorverwarmen op 180 °C.
  •        Paddo’s: Meng de marinade in een grote kom. Snij de shiitakes in dikke reepjes, schep erdoor en laat een uur staan. Spreid uit op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster 20 minuten in de hete oven.
  •        Snij de komkommer en lente-ui alvast in dunne reepjes van zo’n 8 cm lang.
  •        Pannenkoekjes: Zeef bloem en zout boven een kom. Giet al roerend met een vork het kokende water erbij tot het klontert. Kneed kort tot een bal. Laat afgedekt een half uur rusten.
  •        Kneed 5 minuten stevig tot een soepel deeg. Laat weer een half uur rusten.
  •        Rol uit tot een dikke worst, snij in 16 gelijke stukjes. Rol op een licht bebloemd werkblad uit tot koekjes van Ø 6 cm. Kwast de helft in met sesamolie, sandwich er steeds 2 op elkaar.
  •        Rol ze samen opnieuw uit met de deegroller, nu zo dun mogelijk, tot ongeveer Ø 14 cm.
  •        Laat twee koekenpannen met antiaanbaklaag zonder olie heet worden. Bak de 8 dubbele pannenkoekjes op middelhoog vuur ± 1 minuut per kant. Trek meteen uit de pan met vuurvaste vingers (stoom!) uit elkaar en stapel op.
  •        Serveren: Zet alles op tafel. Beleg de pannenkoekjes met hoisinsaus, shiitakes, komkommer en lente-ui, rol/vouw op en eet. Gewoon met de hand.

TIPS:

1. Hou de pannenkoekjes warm onder een deksel, gestapeld op een bord bovenop een pan kokend water. Of maak ze van tevoren en warm ze even op in de magnetron, afgedekt met plastic tegen het uitdrogen.
2. Zelf pannenkoekjes maken is leuk om te doen en lekker, maar best veel werk, zeg ik er eerlijk bij, en perfect dun en rond krijg je ze zelf toch nooit. Je kunt ze ook gewoon kant-en-klaar kopen bij de toko (diepvries).

Heb je interesse in het boek? Klik dan hier.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.