Waarom tijdig ingrijpen van levensbelang is bij anorexia

Anorexia nervosa is een van de bekendste eetstoornissen, maar sluipt desondanks vaak onopgemerkt ons leven binnen.

Dit komt onder meer doordat het een progressieve ziekte is; anorexia wordt zonder interventie vaak alleen maar erger. Tijdig ingrijpen is bij anorexia daarom van levensbelang. In dit artikel wordt uitgelegd hoe anorexia zich ontwikkelt en aan welke symptomen je de eetstoornis kunt herkennen bij jezelf en anderen.

Wat is anorexia?

Anorexia is een ernstige psychische aandoening waarbij mensen bang zijn om aan te komen en een verstoord lichaamsbeeld hebben. Dit leidt tot gevaarlijke voedselbeperkingen en, in veel gevallen, drastisch gewichtsverlies. Mensen met anorexia eten vaak veel minder, om zo min mogelijk aan te komen. Ook kunnen ze proberen om snel gewicht te verliezen door obsessief sporten, het gebruik van laxeermiddelen of braken. De ernstige gezondheidsproblemen en chronische ondervoeding maken anorexia tot een van de meest dodelijke eetstoornissen, met een sterftecijfer van maar liefst 5 tot 10%.

Een progressieve aandoening

Anorexia is geen probleem dat vanzelf verdwijnt. Het verergert met de tijd wanneer er niet wordt ingegrepen. Wat begint als een verlangen naar gewichtsverlies, kan al snel veranderen in een allesomvattende obsessie. En waarom is dat zo gevaarlijk? Omdat anorexia ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Ons lichaam heeft voedingsstoffen nodig om te functioneren. Wanneer die ontbreken, leidt dat tot een heleboel problemen, van zwakte en vermoeidheid tot hartaandoeningen en levensbedreigende situaties.

Anorexia beperkt zich bovendien niet tot het lichaam. De eetstoornis heeft ook een grote impact op je mentale en emotionele welzijn. Het verandert hoe iemand over zichzelf en hun lichaam denkt, volgens een lopend onderzoek van het Erasmus MC Sophia. Het kan leiden tot depressie, angst, isolatie, en een negatief zelfbeeld. Schaamte en schuldgevoelens over eetgedrag maken de strijd daarom vaak nog moeilijker.

Het belang van tijdig ingrijpen

Het is van groot belang dat je bij anorexia nervosa op tijd hulp zoekt en een behandeling begint, want herstel wordt alleen maar moeilijker naarmate de stoornis vordert. Hoe langer iemand lijdt aan de eetstoornis, hoe dieper de gedachten en gedragingen van de aandoening in hun leven wortelen. Dit maakt verandering een stuk moeilijker en tijdrovender, waardoor de kans op permanente gezondheidsschade of zelfs de dood toeneemt.

Op tijd ingrijpen kan de weg naar herstel aanzienlijk vergemakkelijken. Het kan de voortgang van de aandoening stoppen en de kans op volledig herstel vergroten. Hoe eerder hulp wordt geboden, hoe minder schade wordt toegebracht aan het lichaam en de geest.

Waar je anorexia aan kunt herkennen

Hoe weet je of iemand met anorexia worstelt? Je kunt anorexia onder meer herkennen aan deze veelvoorkomende symptomen:

  • Gewichtsverlies: Een duidelijke afname in gewicht.
  • Voedselbeperking: Weigering om te eten of ernstige beperking van de voedselinname.
  • Obsessie met het lichaam: Een obsessieve focus op gewicht en uiterlijk.
  • Overmatige lichaamsbeweging: Ongezond veel sporten, met als voornaamste doel om af te vallen.
  • Sociale terugtrekking: Terugtrekking uit sociale activiteiten.
  • Veranderingen in eetgedrag: Het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen of het regelmatig gebruik van laxeermiddelen.

Hoe kun je helpen?

Als je je zorgen maakt over iemand die mogelijk anorexia heeft, is het belangrijk om met hen te praten en je bezorgdheid te uiten. Moedig hen aan om behandeling te zoeken voor hun problematische relatie met voedsel en hun lichaam. Professionele hulp bij anorexia kan verschillende vormen aannemen, zoals cognitieve gedragstherapie, voedingsadvies en medische begeleiding.

Wees geduldig en ondersteunend tijdens het herstelproces. Herstel van anorexia kost tijd en moeite, maar met de juiste behandeling en steun kunnen mensen een gezonder en gelukkiger leven leiden. Zelfs in extreme gevallen is er altijd nog hoop mogelijk.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.