Simpele manieren om gedurende de dag extra te bewegen

Elke dag tenminste een uur matig intensief bewegen? Het is minder moeilijk dan je denkt!

Door wat aanpassingen in je alledaagse leefpatroon kun je er op vrij simpele wijze voor zorgen dat je lichaam voldoende beweging krijgt. Dat is belangrijk, want hierdoor blijft je conditie op peil en wapen jij jezelf beter tegen allerlei aandoeningen. Vaak vertellen mensen dat ze niet voldoende tijd hebben om in beweging te komen. Toch blijkt die tijd er in de meeste gevallen volop te zijn. Je moet het natuurlijk wel willen zien! 

In en rond het huis

De eerste tips hebben betrekking op de situatie in en rond het huis. Meestal staat de wasdroger niet in dezelfde ruimte als waar je het gewassen goed uiteindelijk opbergt. Je zult er dus vermoedelijk een stukje mee moeten lopen. Verdeel het wasgoed eens in drie porties en leg de afstand drie keer af. Dan heb je dus mooi weer twee stukjes extra gewandeld. Alle kleine beetje helpen! Ook bij het afruimen van de ontbijttafel kun je een paar keer extra lopen, in plaats van al het servies en bestek tegelijk mee te nemen. Bovendien daalt de kans dat je iets laat vallen! Is het tijd om de vuilnisbak langs de weg te zetten? Loop meteen even een rondje door de wijk. Gewoon een blokje om is al snel enkele honderden meters! 

Op het werk

Ga je met de bus naar je werk? Stap eens een halte eerder uit. Het laatste stukje loop je. Dat kost je hooguit een paar minuten, maar het zorgt wel weer voor extra beweging. Ga je met de auto? Parkeer die dan eens bewust wat verder weg. Zo dwing je jezelf om elke dag wat meer te lopen. Werk je in een groot gebouw met meerdere toiletten? Bezoek dan voor de sanitaire stop het toilet dat zich het verst van jouw werkplek bevindt. Uiteraard neem je niet de lift, maar de trap als je daarvoor naar een andere verdieping moet lopen. Besteed een vast deel van je lunchpauze aan het maken van een korte wandeling. Een kwartier wandelen laat doorgaans nog voldoende ruimte over voor het nuttigen van de maaltijd. Heb je een vergadering gepland? Stel je collega’s dan voor om die vergadering wandelend te doen! 

Boodschappen doen

Veel mensen pakken de auto als ze boodschappen gaan doen. Als je kratten vol flessen gaat kopen, is dat zeker geen overbodige luxe. Maar die haal je niet dagelijks, dus maak vooraf een inschatting van wat je nodig hebt en bedenk hierbij of je de boodschappen ook lopend of op de fiets kunt halen. Lopen verdient uiteraard de voorkeur. In een grote boodschappentas kun je heel wat kwijt en het dragen ervan is een mooie extra oefening. Ook in de supermarkt kun je overigens wat extra meters maken, door bijvoorbeeld alle paden door te lopen, in plaats van recht op je doel af te gaan. Het is daarbij natuurlijk wel de kunst om je niet te laten verleiden tot het doen van impulsaankopen. Mocht je daar niet zo goed in zijn, kies dan liever voor een extra rondje buiten rond de supermarkt voordat je naar binnen stapt. 

Beweegnorm

Met de bovenstaande tips ben je uitstekend in staat om dagelijks meer te bewegen. Daarmee ben je goed op weg, maar het is vooral belangrijk om te kijken naar het totaal aan beweging in een week. Een volwassene zou tenminste 150 minuten per week matig intensief moeten bewegen (liefst meer!) of tenminste 75 minuten hoog intensief. Maar wat is dat nu precies? Voorbeelden van matig intensief bewegen zijn een stevige wandeling maken, in de tuin werken of een fietstocht maken. Het zijn activiteiten die ervoor zorgen dat je hartslag wat stijgt, maar waardoor je niet snel buiten adem raakt. Onder hoog intensieve bewegingsactiviteiten vallen bijvoorbeeld hardlopen, een trap oplopen met zware bepakking en graafwerkzaamheden verrichten. Dit zijn allemaal vormen van beweging die je probleemloos in het dagelijks leven kunt toepassen. Vergeet daarnaast ook niet om de spieren te blijven trainen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door met gewichten te gaan werken. Bedenk dat je ook flessen met water kunt gebruiken als gewicht. Op internet zijn talloze instructiefilms te vinden met oefeningen die je daarmee kunt doen.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.