Recepten
Lijf & Gezondheid
Acai Bowl Door
Acai Bowl
Door Sabine Gaastra, foodbybien.nl Acai is een Zuid-Amerikaanse vrucht die veel vitaminen en mineralen bevat. Tevens is de vrucht goed voor de darmwerking. Om een acai bowl te maken gebruik ik de poeder vorm. Omdat de vrucht zeer bederfelijk is kan je hem niet vers in de supermarkt kopen. Ingredienten: - 1 bevroren banaan - 250 ml zelf gemaakte amandelmelk (het recept hier van vind je ook op mijn blog) - 3 eetlepels acai poeder, dit is te koop bij o.a. kruidvat - 50 gram havermout - Een handje bosbessen - Een handje granola Bereidingswijze: Doe alles behalve de granola in een blender. Schenk de mix in een kom en strooi er de granola over. Enjoy! www.foodbybien.nl Foto: www.zwartfotografie.nlCarpaccio van bietjes
Door Sabine Gaastra, foodbybien.nl Dit is het recept voor een carpaccio van bietjes voor 4 personen. Het recept is zeer geschikt als vegetarisch kerst lunch/voorgerecht. De verschillende kleuren bietjes hebben ook verschillende smaken. Dit zorgt voor een gerecht wat er mooi uitziet en absoluut niet saai van smaak is. Benodigdheden - 500 gram gemengde bietjes - 4 verse eitjes - azijn - 30 gram peterselie - 1 rode ui - 3 eetlepels balsamico azijn - 1 eetlepel honing - Peper en zout Bereidingswijze Kook de bietjes in dunne plakjes op volgorde van licht naar donker 15 min in water met veel zout. Leg de plakjes om en om op de boorden. Snijd de rode uit in dunne ringen en leg deze op de plakjes biet. Maak vervolgens de dressing door de balsamico azijn te mengen met de honing en een beetje peper en zout. Besprenkel dan de salade met de dressing. Tot slot pocheer je het eitje. Dit vergt soms wat oefening maar wanneer je het kunstje onder de knie hebt is het heel makkelijk. Kook ruim water in een vrij hoge pan. Voeg een scheut azijn toe aan het water (dit zorgt ervoor dat het eiwit aan elkaar bindt). Roer dan met een garde in het water totdat er een kolk ontstaat. Wanneer de kolk op zijn diepst is breek je het ei in het water. Laat het ei voor 3 minuten koken. Leg het ei vervolgens op de carpaccio en snijdt het ei voor de helft open voor een mooi effect. Eet smakelijk! www.foodbybien.nl Foto: www.zwartfotografie.nlTropical pompoensoepje
Door Lijfengezond.nl Ingrediënten: - 1 eetlepel kokosolie of Ghee om in te bakken - 1 avocado - 1 biologische pompoen - 2 grote tenen knoflook - 1 ui - 1 theelepel kurkuma - beetje keltisch zeezout (naar smaak) - flink wat kruidenmix van die lekkere uit de Fairtrade molen met citrus/knoflook (onze favo) - 1 banaan - handje versgesneden Koriander - voor de versiering wat hennepzaad en gebroken lijnzaad TIP: Doe de pompoen in de oven, daarna snijd je hem makkelijk in blokjes Bereiding: Uitje en knoflook snijden. Doe de knoflook en ui in de pan en fruit aan, doe erna de pompoenblokjes erbij en even aanbakken. Daarna kurkuma erbij en vul de pan aan met water tot dat alles net onder staat. Even laten koken. Doe dan het Keltisch zout erbij en breng op smaak met de pepermolen en/of die lekkere fairtraidmix met peper/knoflook Staafmixer erdoor en daarna de stukjes banaan als laatste even erdoor roeren (wel nog wat stukje bewaren voor garnering). Dan opscheppen in soepkom, koriander erop en de rest van de garnering Je kunt evt nog wat gember erdoor doen als je dat lekker vindt :-) EET SMAKELIJK!Speculatte
Door Brenda Bas, Greenyourself.nl Ingrediënten: - 160 gram flespompoen - 2 theelepels kokosroom - 6 theelepels koudgeslingerde honing - 2 theelepels speculaaskruiden - 500 ml. amandelmelk (of plantaardige melk naar keuze) Voor de slagroom: - 400 gram kokosroom (of dikke crème uit blikjes kokosroom) - 5 theelepels kokosbloesemsuiker - kaneelpoeder om te garneren Bereiding: Zet de blikjes een half uur in de vriezer om op te stijven. Haal de blikjes eruit en gebruik alleen het dikke gedeelte om de slagroom te maken. Snijd de pompoen in kleine blokjes en stoom of kook deze tot ze helemaal zacht zijn. Gooi de pompoen met de helft van de amandelmelk en alle speculaaskruiden in de blender en pureer. Verwarm het mengsel met de andere helft van de melk, de theelepels kokosroom en de honing op laag vuur zodat alles een goed geheel vormt. Klop de kokosroom voor de slagroom met een electrische mixer in een diepe kom lobbig, voeg dan de kokosbloesemsuiker toe en mix tot een mooie slagroomstructuur. Schep een flinke eetlepel per glas boven op de speculaasdrank. Garneer met een beetje kaneelpoeder. Serveer warm.Leftover recept: Broodpudding van kerststol
Door Vera Thuis, Marley Spoon Bereidingstijd: 35-45 minuten Benodigdheden: - Ovenschaal - Maatbeker - Heteluchtoven - Garde of handmixer - Rasp Ingrediënten: - kerststol 350 gr - verse room 250 ml - melk 150 ml - amaretti koekjes 50 gr. - citroen, onbehandeld 1 stuks - suiker, poeder! Bereiding:- Kerststol snijden Heteluchtoven voorverwarmen op 180ºC. Kerststol in ca. 2cm grote blokjes snijden en in een ovenschaal leggen.
- Roommengsel bereiden 150ml slagroom, 150ml melk en 1 ei goed vermengen met een garde, dan over de kerststolblokjes verdelen.
- Koekjes verdelen Koekjes verkruimelen en over de kerststolmassa verdelen. Dan in oven in ca. 45min goudbruin bakken.
- Citroencrème voorbereiden Ondertussen citroen wassen, droogdeppen en schil raspen.
- Room kloppen 100ml room met garde of staafmixer stijf kloppen. Naar smaak met citroenrasp en poedersuiker op smaak brengen.
- Afmaken Zodra de pudding klaar is, uit de oven halen en enigszins laten afkoelen, dan met poedersuiker bestrooien. Met citroencrème serveren.
Leftover recept: Gourmetvlees spiesen met gebakken aardappels en wintergroenten
Door Vera Thuis, Marley Spoon Bereidingstijd: 35-45 minuten Benodigdheden: - Ovenschaal - Grote koekenpan - Heteluchtoven Ingrediënten: - gekookte en afgekoelde aardappels 200 gr - gekookte en afgekoelde rode kool 200 gr - gekookte en afgekoelde sperziebonen 200 gr - spekblokjes 50 gr - yoghurt 150 ml - gemengde verse kruiden 10 gr - gourmetvlees leftovers - verse rozemarijn 10 gr - sjalot 1 stuks - gemalen nootmuskaat snufje - voorgekookte kastanjes 100 gr Bereiding:- Spiesen voorbereiden Heteluchtoven voorverwarmen op 200ºC. Rozemarijn wassen en onderste naaldjes plukken, bovenste rozemarijnnaaldjes aan het steeltje laten. Geplukte naaldjes fijnhakken.
- Spiesen bereiden Vlees op de rozemarijnspiesen schuiven, met zout en peper kruiden en met 1el olie besprenkelen. In een ovenschaal leggen en ca. 10-12min in oven goudbruin bakken. Na 5min één keer omdraaien.
- Aardappels bakken Aardappels in schijfjes snijden. Grote koekenpan met 2el olie op middelhoog vuur verhitten. Aardappels daarin ca. 7-10min knapperig bakken. Ondertussen sjalot pellen en fijnhakken.
- Kruidendip bereiden Overige kruiden wassen en droogdeppen, blaadjes van steeltjes plukken en fijnhakken. Yoghurt met gehakte kruiden en rozemarijn vermengen en met zout en peper op smaak brengen.
- Spekjes toevoegen Na 5min spekblokjes en sjalot aan aardappels toevoegen, meebakken totdat spekjes knapperig zijn.
- Groenten toevoegen Gekookte bonen, spruitjes en kastanjes aan aardappels toevoegen en ca. 3-4min meebakken totdat alles warm is. Tot slot nog met zout, peper en een snuf muskaatnoot op smaak brengen. Groenten met dip en vleesspiesen serveren.
Groene Smoothie met Boerenkool
Door Brenda Bas ingrediënten: - 2 koppen boerenkool - 1 rijpe mango zonder schil en pit - ½ ananas zonder schil - 1 eetlepel platte peterselie of koriander - 1 stukje gember - 2 koppen water Bereiding: Doe de ingrediënten in de hogesnelheidsblender, begin met de boerenkool. Gebruik het groene smoothie programma of blend handmatig tot je een egale massa hebt. Tip: voeg een deel van het water toe in de vorm van ijsklontjes óf 1 bevroren stuk fruit voor een frisse smaak.Avocado met ei uit de oven
Door Healthyjeltje Dit is echt een mega lekker receptje. Zo gemakkelijk om te maken en heel gezond vanwege de gezonde vetten en eiwitten! Neem een rijpe avocado, snij deze doormidden en wip de pit eruit. Leg de 2 helften in een ovenschaaltje (met bakpapier, anders boen je je straks een ongeluk!) en breek in ieder gat een biologisch eitje! Strooi er vervolgens wat Herbamare (kruidenzout) over & wat vers geraspte parmezaanse kaas en zet ze 15 minuten in de oven op 200 graden. Lekker!Rawfood chocoladerepen
Door Healthyjeltje Deze RAWFOOD CHOCOLADEREPEN zijn zo makkelijk te maken en zo lekker om in je koelkast te hebben liggen voor als je trek hebt. Rauwe cacao bevat vitamines en mineralen, waaronder B-vitamines, calcium, magnesium, kalium, ijzer, mangaan, chroom, koper en nikkel. Het is echt ontzettend makkelijk te maken dus probeer het eens! Wat zit er in de repen op de foto: - gemengde fijngehakte rauwe noten en/of pitten - gedroogde cranberries - gedroogde moerbeien - rauwe cacaopoeder - cacaoboter (niet te verwarren met kokosolie) - kokosboter - 1 eetlepel amandelpasta - koekkruiden en kaneel - 1 eetlepel honing en 1 eetlepel ahornsiroop Smelt een flink brok cacaoboter tezamen met een eetlepel kokosolie op een heel laag vuur of au-bain-marie. Als het gesmolten is roer je er 2 eetlepels amandelpasta, de honing en ahornsiroop door. Als dit goed is gemengd schep je er een eetlepel cacaopoeder bij. Doe vervolgens alle droge bestanddelen (behalve de cacaopoeder) in een schaal en vermeng dit. Roer hier het vloeibare gedeelte doorheen. Bekleed een plat bakje met plasticfolie, doe hier het mengsel in, druk het goed aan en zet het in de vriezer. Zodra het hard is, kun je het in stukken snijden en in de koelkast bewaren voor een aantal weken.Groene smoothie
Door Healthyjeltje Volgens mij eten er nog maar weinig mensen 200 gram groente en 2 stuks fruit per dag wat toch echt wel het minimum is. Een groente smoothie is op de eerste plaats heel erg lekker ondanks dat hij groen ziet. En het is zo'n makkelijke manier om veel verse groente binnen te krijgen dat ik nog steeds niet begrijp dat niet iedereen ze maakt. Het hele jaar door is er volop groene bladgroente verkrijgbaar wat uitermate geschikt is om te gebruiken. Doordat je alles van de groente gebruikt en deze niet uitperst krijg je ook nog eens de vezels binnen. Als je jezelf daarbij aanleert om een beetje op de smoothie te kauwen (voor de spijsvertering) dan heb je echt een makkelijk gezonde & lekkere manier om je vitaminen en mineralen niveau op peil te houden. Wat zit er dit keer in voor 2 liter smoothie: - 1 avocado (mag niet ontbreken voor de smeuïgheid, romigheid en de juiste vetten!) - 1 grote banaan (mag niet ontbreken voor de zoetigheid) - 2 handenvol verse spinazie - 1 grote hand vol snijbiet - 500 ml vruchtensap zonder toegevoegde suiker - water Je kunt eindeloos variëren met groente.....andijvie, rauwe biet, rucola, raapstelen, witlof, basilicum, peterselie...allemaal prima te gebruiken. Mocht je een blender willen aanschaffen, koop er dan 1 met een 2-liter beker, zo kun je voor 2 dagen vooruit maken. Als je een hele citroen (zonder schil) toevoegt zorg je ervoor dat de smoothie 2 dagen goed en mooi op kleur blijft.Appeltaartontbijt
Door Healthyjeltje Ik ben de laatste tijd nogal dol op mijn 3 (of 4)-granenontbijt omdat het zo onwijs gezond is, maar het is ook wel een beetje een saaie hap elke ochtend. Dus ik dacht, daar moet toch wel iets anders van te maken zijn en zo ontstond dus mijn APPELTAARTONTBIJT. Wie wil er nu geen appeltaart als ontbijt? Ik heb 200 gram gemengde volle granen genomen te weten: Haver, Gerst, Rogge, boekweit korrels en zonnebloempitten. Dit mengsel heb ik in mijn blender fijngemalen tot een grof meel. Hier doorheen meng je: - 3 eieren - halve eetlepel kokosolie en halve eetlepel roomboter gesmolten - 1 flinke eetlepel honing - 1 flinke theelepel kaneel - 1 flinke eetlepel volle yoghurt - een handje rozijnen - 3 kwart fijngesneden appel - 1 theelepel zuiveringszout Dit alles meng je goed door elkaar en vervolgens doe je het in een kleine taartvorm met onderin een vel bakpapier. Snij een kwart appel in plakjes en leg deze op het deeg. Vervolgens bak je de taart ca. 30 minuten in een oven van 150 graden. En dan mag je nu dus gewoon appeltaart als ontbijt! (zonder slagroom)Mjummy I SEA PASTA
Door Seamore Ingredienten: - 150 gram gemengde sla - Volle hand fijn gesneden witte kool - 1 fijngesneden wortel - 20 gram I sea pasta (verkrijgbaar in de webshop) - Half rood pepertje, fijngesneden - Rode ui, gesnipperd - 4/5 garnalen - 2 eetlepels Vietnamese vissaus - 2 eetlepels olijfolie - Koriander, naar eigen smaak - Munt, naar eigen smaak - Sesamzaadjes, naar eigen smaak, - Stukjes cashewnoten, naar eigen smaak Kook de I sea pasta voor ongeveer 20 minuten, spoel het vervolgens af. Meng ondertussen een eetlepel olijfolie met de gemengde sla. Voeg de kool, wortel, ui, koriander, munt en het pepertje toe. Mix de vissaus erdoorheen. Bak de garnalen in de overgebleven olie. Voeg de afgespoelde I sea pasta toe aan de salade en meng goed. Leg de garnalen er bovenop en bestrooi de salade met cashewnoten en sesamzaadjes naar eigen smaak. Eet smakelijk! seamorefood.com/shop/Pumpkin Cookies
Door De Groene Meisjes Ja, of gewoon pompoenkoekjes natuurlijk. Ik bakte ze gisteren, op een herfstige zondagmiddag. Dat vond ik wel toepasselijk. Dit recept is ongelooflijk simpel en je hebt niet heel veel nodig, dus misschien heb jij de eerste de beste druilerige middag of avond ook wel zin om de keuken in te duiken. Ik heb het recept niet zelf bedacht, maar gevonden op Pinterest. Hoewel ik Pinterest eigenlijk beter (als in: effectiever) zou moeten gebruiken, blijf ik het een geweldige en onuitputtelijke bron van kook-en bakinspiratie vinden. Zo had ik een pakje pompoenpuree staan en ik vroeg mij af wat ik daar eens mee zou maken. Ik zocht net zo lang door tot ik een recept had gevonden waarvoor ik alle ingrediënten al in huis had. Want door de regen naar de supermarkt gaan was gistermiddag even geen optie voor mij. (lees: ik liep nog in pyjama door het huis) Zoals ik al zei: je hebt niet veel nodig voor deze cookies. Nu had ik dus een pak pompoenpuree staan, dat ik had meegenomen uit New York. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon pompoen koken of roosteren en pureren – iets meer werk, maar net zo makkelijk en ook nog eens een stuk goedkoper. (voor een pakje pompoenpuree betaalde ik namelijk 4 dollar. Tja, iets met altijd alles willen hebben wat Amerikaanse bloggers ook hebben.) Verwacht geen knapperige, crunchy cookies. Dit zijn zachte koekjes op basis van speltmeel en havermout. In plaats van verschillende ronde koekjes zou je ook 1 grote koek kunnen maken en daar stukjes van snijden. Wat jij maar lekker vindt! Mij lijken het ideale cookies om mee naar mijn werk te nemen als tussendoortje. (als ik ze niet al in de trein naar Haarlem heb opgegeten) Voordat we beginnen nog een drietal opmerkingen:- Ik heb zelf pumpkin pie spices gemaakt door 3 specerijen (kaneel, gember, nootmuskaat) door elkaar te mixen. In Amerika verkopen ze pumpkin spices gewoon kant en klaar in een potje, maar hier in Nederland zie ik het eigenlijk nergens. Zelf mixen is net zo makkelijk. Heb jij geen zin om voor dit recept 3 verschillende kruiden in huis te halen? Ik denk dat alleen kaneel (wat bijna iedereen wel in huis heeft,) ook al lekker is.
- Je kunt dit recept zo goedkoop of zo duur als je wilt maken. Je kunt een ‘speciaal’ meelsoort gebruiken of gewoon voor goedkoop meel gaan. Je kunt allerlei suikersoorten kiezen (rietsuiker is bijvoorbeeld een stuk goedkoper dan kokossuiker,) en ook kun je zelf bepalen welke olie je gebruikt – denk aan bijvoorbeeld zonnebloemolie (goedkoop) of kokosolie (duurder.)
- Ik werk met Amerikaanse cupmaten. Dit zijn heel handige ‘pannetjes’ die je bijvoorbeeld bij Dille&Kamille kunt kopen. Gebruik jij geen cupmaten? Gebruik dan een ‘cups to grams converter’ via Google.
- Mix in een kom de droge ingrediënten: meel, havervlokken, suiker, bakpoeder, zout en de kruidenmix. Schep goed door, zodat alles is gemengd.
- Mix in een andere kom: de pompoenpuree, maple syrup en de olie. Roer goed door.
- Voeg nu de droge ingrediënten bij de vochtige ingrediënten en schep rustig door. Let op: niet met een mixer en ook vooral niet te snel. Gewoon rustig scheppen met, het liefst, een houten lepel, tot alles is gemengd.
- Bekleed de bakplaat van je oven met bakpapier en schep hier hoopjes beslag op. Druk er wat stukjes chocolade in. (je kunt de chocolade ook al door het beslag mixen, als je dat makkelijker vindt) Maak de hoopjes een beetje plat, tot cookies.
- Schuif voor 12 minuten in de oven en laat daarna eerst volledig afkoelen op een koude ondergrond. (heel belangrijk, omdat de koekjes anders gemakkelijk uit elkaar kunnen vallen.