Histaminearme salade met zoete aardappel en kip

Als je de aanwezigheid van histamine in je lichaam wil beperken, omdat je bijvoorbeeld hooikoorts hebt, hou dan rekening met de voeding die je eet.

Er is een relatie tussen voeding en histamine

In onze voeding zitten histaminevrijmakers en de voeding kan zelf histamine bevatten. Histaminevrijmakers zijn voedingsmiddelen die zelf geen histamine bevatten, maar die wel de afgifte van histamine uit de mestcellen stimuleren.

Histaminerijke voeding bevat, zoals het woord al aangeeft, van zichzelf veel histamine dat via de spijsvertering aan het lichaam wordt afgegeven. Als je de aanwezigheid van histamine in je lichaam dus beperken, bijvoorbeeld omdat je hooikoorts hebt, is het dus handig om rekening te houden met de voeding die je eet. Om je op weg te helpen een voorbeeld van een overheerlijk histaminearm recept.


Histaminearme salade met kip en zoete aardappelen

Je hebt nodig (voor 4 personen)

Bereidingstijd: 30-40 minuten

  • 300-350 gram gesneden kipfilet
  • 400 gram gesneden zoete aardappelen
  • 2 gesneden rode uien
  • 400 gram sperziebonen
  • 200 gram ijsbergsla
  • 2 eetlepels boekweitmeel
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 20 gram vloeibare honing
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden
  • 120 gram zwarte olijven zonder pit in plakjes

Hoe maak je het?

  • Verwarm de oven voor op 200 C.
  • Boen de aardappelen schoon en snijd de ongeschild in parten van ongeveer anderhalf tot 2 centimeter dik.
  • Snijd de rode uien in parten en verdeel samen met de aardappelen over een met bakpapier beklede bakplaat, sprenkel er 2 eetlepels olijfolie overheen, bestrooi met zout en peper en rooster ca. 20 min in de oven.
  • Keer na 10 minuten de aardappelen en uien even om met een vork.
  • Maak de sperziebonen schoon en dop ze. Kook ze gaar in ongeveer 4 a 5 minuten met een beetje zout. Giet ze af zodat ze niet doorgaren.

    Paneren zonder gist en ei: 
  • Maak hiervoor een “papje” van 2 eetlepels bloem + 2 eetlepels boekweitmeel + 1,5 dl water.
  • Dep de kipfilet droog. Snijd in dunne repen. Kruid met peper en zout. Haal het vlees door het “papje”, laat even uitlekken en haal het dan door het paneermeel. Bak krokant in ongeveer 8 minuten in voldoende olijfolie. Keer halverwege om.
  • Maak de dressing met 4 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel witte wijnazijn, de Italiaanse kruiden, de honing en de zout en peper.
  • Doe de ijsbergsla in een kom en voeg alle bereide ingrediënten toe.

Eet smakelijk!

Kijk voor meer tips op de site van Van der Pigge.

Foto door Ela Haney via Pexels

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.