Probiotica voorkomen piekeren en depressies

Probiotica voorkomen piekeren en depressies Probiotica werken mogelijk ook tegen migraine Het gebruik van probiotica zorgt er voor dat mensen minder piekeren. Daarmee zou het middel in de toekomst een aanvullende of preventieve therapie kunnen zijn tegen depressies.

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en -Leiden. Daarnaast is ook aangetoond dat probiotica mogelijk werken tegen migraine, zo wijst een nieuwe pilotstudie van de Universiteit van Wageningen uit. Dit is de eerste keer dat onderzocht is of het toedienen van probiotica werkt tegen piekeren. “Piekeren is het hebben van terugkerende gedachten over mogelijke oorzaken en gevolgen van iemands ellende en bedroefdheid”, legt onderzoeker Saskia van Hemert uit, die werkzaam is bij Winclove. “Bewezen is dat piekeren een indicator is van depressies; het is een van de meeste voorspellende kwetsbaarheidsfactoren van een depressie. Probiotica zou in de toekomst mogelijk een middel tegen depressies kunnen worden, aangezien uit het onderzoek blijkt dat probiotica piekeren kan voorkomen”, aldus van Hemert. Probiotica zijn levende bacteriën die, wanneer toegediend in adequate hoeveelheden, functioneel zijn in o.a. het verbeteren van de spijsvertering en het immuunsysteem. Voor het onderzoek is het probioticum van Winclove gebruikt. De onderzoeksgroep in het onderzoek piekerde na deze 4 weken significant minder dan de controlegroep. Het onderzoek werd gepubliceerd in Brain, Behavior, and Immunity. Probiotica werkt mogelijk ter voorkoming van migraine Probiotica is niet alleen werkzaam tegen piekeren, ook migraines worden mogelijk verholpen door de micro-organismen. De onderzoeksgroep van de Universiteit van Wageningen zag het aantal migrainedagen met 25 procent afnemen. “De hypothese is dat probiotica een positief effect hebben op de darmbarrière en daardoor migraine voorkomt. Verstoring van de darmbarrière zou namelijk migraineaanvallen kunnen uitlokken en het is bekend dat probiotica de darmbarrière kunnen versterken.” Momenteel loopt er een nieuwe studie aan de Universiteit van Wageningen, waarin het positieve effect van probiotica op migraine nader onderzocht wordt. De resultaten van deze studie worden aan het eind van het jaar verwacht. De Universiteit van Leiden maakte een video over het onderzoek naar probiotica en de werking tegen depressies: http://youtu.be/-s_m2bY2aPU  

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.