Ontspanning door inspanning

Stress is een kreet die steeds vaker opduikt in het dagelijkse taalgebruik. Men heeft het dan over iets dat spanning oproept, en vrijwel altijd heeft het een negatieve klank.

Stress  kan echter ook prettig zijn, geeft uitdaging zet je aan tot actie en geeft het leven kleur. Maar teveel stress geeft verhoogde hartslag, spierspanning, versnelde ademhaling, en een verhoging van hormonen zoals adrenaline en cortisol. Langdurige stress kan uiteindelijk leiden tot overspannenheid, burn out, diabetes, hoge bloeddruk, depressie, hyperventilatie of angstaanvallen. Stress vreet energie en gaat gepaard met een constant gevoel van vermoeidheid. Het vermogen om te ontspannen verminderd waardoor er slaapproblemen ontstaan, het lichaam krijgt niet voldoende rust om bij te tanken. Mensen met spanningsklachten hebben vaak last van pijnlijke spieren , aanhoudende rug of nekklachten of hoofdpijnklachten. Sporten lijkt dan niet voor de hand liggend, je voelt je immers al zo moe.

Ontspanning door inspanning

Echter sporten heeft een positief effect op het menselijke stresssysteem, en een stabiliserend effect op je stemming. Sporten zoals bijv. hardlopen maar ook yoga is een doeltreffende manier om hoogopgelopen spanningen weg te laten vloeien. Door te rennen kun je letterlijk even uitrazen en de lichamelijke vermoeidheid nadien zorgt voor een goede nachtrust. Tijdens sporten maakt het lichaam het eiwit VGF aan, dit is een natuurlijk antidepressivum dat sterker werkt dan de gangbare medicijnen tegen depressie. Bewegen stimuleert ook de aanmaak van nieuwe hersencellen. Het is al langer bekend dat kinderen beter leren als ze veel sporten, maar dit geldt ook voor volwassenen. Ook stimuleert hardlopen de aanmaak van endorfine (feel good hormoon) en DHEA (verjongingshormoon). Bovendien biedt het een positieve ervaring en de mogelijkheid om sociale contacten op te doen, die het zelfvertrouwen weer kunnen vergroten enz. Auteur Ilja Hoftijzer www.prana-massage.nl    

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.