Oceanen worden plasticsoep

Door jarenlang allerlei afval lukraak in zee te dumpen zijn onze oceanen verworden tot een grote plasticsoep. Geschat wordt dat er 5,25 biljoen (!) plasticdeeltjes in de wereldzeeën drijven met een totaal gewicht van maar liefst 269.

000 ton. Al dat plastic verstoort het ecosysteem in ernstige mate. Vissen krijgen het plastic binnen en daardoor komen allerlei stoffen uiteindelijk in onze voedselketen terecht. Stoppen met het dumpen van afval in zee is niet de enige maatregel die genomen moet worden. Want ook alles wat er nu in het water drijft zou moeten worden opgeruimd. Maar hoe? De genoemde cijfers met betrekking tot de mate van vervuiling zijn schattingen, gemaakt door onderzoekers van het Five Gyres Institute. Deze organisatie strijdt tegen plastic vervuiling en ontleent haar naam aan de gyre, een ringvormige stroming in de oceaan waarvan er wereldwijd vijf voorkomen. De onderzoekers namen deel aan expedities in deze vijf stromingen en kwamen tot de conclusie dat de grootste stukken plastic, zoals flessen en visnetten, zich bevinden zich in de kustwateren. De kleinere plasticdeeltjes werden aangetroffen in de meer afgelegen gebieden. Op basis van deze constatering menen de onderzoekers te kunnen concluderen dat het plastic door de stroming wordt vermalen. De Nederlandse student Boyan Slat bedacht een methode om de vervuiling van de oceanen aan te pakken. Deze methode is gebaseerd op een V-vormige installatie. Het plastic dat in de V drijft wordt door de installatie uit het water gehaald, waardoor de oceanen langzaam maar zeker weer wat schoner worden. Mits we ervoor zorgen dat er niet opnieuw afval wordt geloosd. Boyan Slat ontving voor zijn plan de VN-milieuprijs. Het project is overigens nog niet ten uitvoer gebracht.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.