Lekkere hapjes om te serveren aan je visite

Een verjaardagfeestje of gewoon zomaar wat visite over de vloer? Je wilt ze graag iets lekkers voorschotelen.

Maar steeds meer mensen zijn zich ervan bewust dat (te) veel ongezonde hapjes niet bijdragen aan een goede gezondheid. Het is dus zaak om een goede balans te vinden tussen lekker en gezond, zodat je visite niet op een houtje hoeft te bijten. Hieronder enkele nuttige tips om verrassend en verantwoord uit de hoek te kunnen komen.

Meestal komen op verjaardagen na verloop van tijd schalen met toastjes met beleg voorbij. Over het algemeen zeer gewaardeerd, maar niet per definitie gezond, want die toastjes bevatten veel koolhydraten. Je kunt ze echter ook vervangen door plakjes komkommer. Snijd mooie dikke plakjes (ongeveer 8 millimeter) en leg er een klein stukje brie op. Daar bovenop een stukje gerookte zalm. Zo heb je een heerlijke snack die je gasten zeker zullen waarderen. Tip: laat de schil om de komkommer! Juist in de schil bevinden zich waardevolle voedingsstoffen. Natuurlijk kun je deze komkommertoastjes ook met andere lekkernijen beleggen, zoals een huisgemaakte tonijnsalade, een toefje filet American met een plakje ei of een plakje avocado, bestreken met wat chilisaus.

Behalve toastjes zie je ook vaak spiesjes rondgaan op verjaardagen. Vaak zitten er stukjes kaas of worst aan, maar het kan natuurlijk ook anders. Kies voor een zoete fruitsoort, zoals mango of ananas. Snijd hier blokjes van en prik ze aan een spiesje. Daarna rijg je een stukje feta aan het spiesje en zo creëer je jouw eigen unieke, gezonde spiesjes. Net als voor de komkommertoastjes geldt dat je hier natuurlijk eindeloos mee kunt variëren. Wil je er wel graag vlees in verwerken? Ga dan voor gerookte kip! Eenvoudig te verwerken, laag in calorieën en uitstekend te combineren met zoet fruit. Nog een leuke optie: blauwe bessen, witte druiven, cherrytomaatjes en stukjes paprika om en om aan een spiesje rijgen!

Een zak chips leeggooien in een schaal en die op tafel zetten is natuurlijk een simpele manier om je gasten iets te snacken te geven. Maar het Voedingscentrum adviseert in het kader van de eetwissel al een tijdje om chips te vervangen door noten. Kies bij voorkeur voor ongebrande en ongezouten noten. Puur natuur dus! Cashewnoten, walnoten, hazelnoten en paranoten zijn echte aanraders. Een slimme tip is om kleine wijnkarafjes te gebruiken om de noten in te serveren. Hiermee voorkom je dat de noten in contact komen met de handen van al je gasten. Wie wat nootjes wil eten, tilt de karaf op en schudt wat nootjes op zijn hand. Zo blijft alles hygiënisch en we weten inmiddels allemaal hoe belangrijk dat is.

Bij een verjaardag hoort taart? Veel mensen vinden van wel. Maar de ene taart is de andere niet. En laten we eerlijk zijn, zo nu en dan een taartje eten kan natuurlijk geen kwaad. Maar als je een grote vriendenkring hebt, zit je al snel wekelijks aan het gebak. Dan is het fijn als de taart in kwestie ook enigszins voldoet aan de kwalificatie van een verantwoord en gezond tussendoortje. Wat dacht je bijvoorbeeld van een wortel-walnotencake? Of een chocoladecake waarin rode bieten verwerkt zijn? Een taartbodem op basis van cashewnoten of zoete aardappel is ook een optie. Er zijn talloze recepten online te vinden door simpelweg de trefwoorden gezonde taart in te tikken. Bovendien weet je bijna zeker dat je ook nog eens verrassend uit de hoek zult komen!

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.