NIX18 voor alcohol en tabak, maar hoe zit het met drugs?

NIX18 voor alcohol en tabak, maar hoe zit het met drugs? Bijna ieder kind komt vroeg of laat in aanraking met drugs. Tijdens de middelbare school leeftijd bestaan de verleidingen meestal nog vooral uit alcohol, tabak en cannabis.

Zodra kinderen ouder worden en uitgaan of naar festivals mogen, komen daar soms andere middelen bij. Het gebruik van zogenaamde ‘uitgaansdrugs’, zoals XTC of cocaïne is voor veel festivalgangers niet ongewoon. Ook al gebruiken de meeste jongeren en jongvolwassenen geen drugs, als ouder kun je je kind maar beter wel voorlichten over de risico’s ervan. Zeker als je kind voor het eerst een festival bezoekt of op kamers gaat wonen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de maanden voorafgaand aan zo’n transitieperiode – een periode waarin kinderen van de ene naar de andere fase overgaan – extra kansen bieden om een onderwerp als drugs onder de aandacht te brengen. Benut deze momenten dus. Maar hoe pak je dat aan? Steek in ieder geval je kop niet in het zand; dus denk niet ‘míjn kind doet dat niet’. Stel zeker bij pubers grenzen; geen drugs, en al helemaal niet voor je 18e. Dit betekent niet dat deze regels altijd perfect zullen worden opgevolgd, maar ze beperken het gebruik wel, doordat kinderen een heldere norm van thuis hebben meegekregen. De kans dat grenzen worden nageleefd is groter als je duidelijk maakt waarom je die stelt. Zorg dat je voldoende weet, dan kun je een volwaardige gesprekspartner zijn. Tenslotte is het heel belangrijk om betrokken te zijn; weet wat je kind bezighoudt, waar hij uitgaat en wie zijn vrienden zijn. Waar het uiteindelijk in de opvoeding altijd weer om gaat is een goede band tussen gezinsleden en een warm thuis. Maak duidelijk dat je kind altijd bij je terecht kan, ook als hij domme dingen heeft gedaan, waarvan hij weet dat jij er niet achter staat. Kinderen die bij hun ouders hun ei kwijt kunnen vertonen op alle fronten minder riskant gedrag. Wil je meer lezen over drugs of concrete tips over praten met je kind over drugs? Kijk dan op www.uwkindenuitgaansdrugs.nl of volg onze facebookpagina Opvoeding & Uitgaan. Neeltje Vogels, Trimbos-instituut

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.