Winterdepressie en overmatig alcohol

Mensen met een winterdepressie hebben terugkerende depressieve klachten tijdens het najaar. Zij voelen zich in die periode lusteloos, beleven weinig plezier en slapen veel.

Een winterdepressie, in tegenstelling tot een echte depressie, verdwijnt vaak weer zodra de lente aanbreekt. Toch is het niet altijd duidelijk of iemand nu een echte depressie te pakken heeft of aan een seizoensgebonden depressie lijdt, zoals een winterdepressie. Alcohol lijkt je op te beuren tijdens een winterdepressie. Maar overmatig alcohol drinken kan er juist ook voor zorgen dat je je lusteloos en somber voelt. Bovendien leidt overmatig alcohol drinken vaak tot problemen, zoals relatieproblemen, slecht slapen of problemen op je werk. Die problemen kunnen ook weer voor somberheid zorgen. Die somberheid kan een echte depressie worden als je doorgaat met overmatig alcohol drinken.

Overmatig alcohol drinken als zelfmedicatie voor depressie

Veel mensen met een depressie gebruiken alcohol als medicijn om de depressie te onderdrukken, ook als het om een winterdepressie gaat. Alcohol drinken lijkt in eerste instantie een positief effect op de depressie te hebben. Alcohol heeft een verdovend effect en kan ervoor zorgen dat je je minder somber en neerslachtig voelt, dat je minder piekert en makkelijker relativeert. Voor het verdovende effect van alcohol treedt tolerantie op: je hebt steeds meer alcohol nodig om je gevoelens te onderdrukken. Bovendien kan je door alcohol ook somber, futloos en neerslachtig worden. Op lange termijn kan je daardoor in een negatieve spiraal komen: je voelt je depressief, verdooft dat met alcohol drinken, wordt depressiever, gaat meer alcohol drinken, waardoor je nog depressiever wordt.

Antidepressiva en alcohol drinken

Als je antidepressiva gebruikt en alcohol drinkt, zal de medicatie niet goed genoeg werken. Drink hooguit af en toe 1 of 2 glazen alcohol, maar drink het liefst helemaal geen alcohol. Er is hulp als stoppen met drinken je niet lukt. Vragen over alcohol drinken Als je last hebt van somberheid en neerslachtigheid en hulp nodig hebt bij het stoppen met alcohol drinken, is online hulp geschikt zoals via www.alcoholondercontrole.nl Als je echt een depressie hebt en flink alcohol drinkt, is een andere vorm van hulp waarbij zowel het alcoholgebruik als de depressie aangepakt wordt waarschijnlijk beter. Als je vragen hebt of advies wil over alcoholgebruik van jezelf of van een ander, schroom dan niet en bel Brijder voor advies: 088 – 358 22 60 of mail naar preventie@brijder.nl

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.