Massaal aan het hennepzaad?

Massaal aan het hennepzaad? Het eten van hennepzaad wordt de laatste jaren steeds populairder. Ook de olie, die uit dit zaad wordt gewonnen, wint aan populariteit.

Het leidt soms tot verwarrende discussies, want hennep, was dat niet de plant waar we stoned van worden…? Kun je dan misschien ook verslaafd raken aan deze nieuwe superfoods…? Voor de goede orde, het bestanddeel in de hennepplant dat ons een stoned gevoel bezorgt, is tetrahydrocannabinol (THC). Industrieel gekweekte varianten van de hennepplant bevatten deze stof nauwelijks. Overigens is dat THC slechts één van de ongeveer tachtig verschillende cannabinoïden die de hennepplant bevat. Een andere bekende vorm is cannabidiol (CBD), waaraan sterke medicinale eigenschappen worden toegedicht. Dat CBD zit juist weer wél in het hennepzaad. Het zaad bevat bovendien een flinke hoeveelheid eiwitten van een type dat ons lichaam zelf niet aanmaakt, maar wel goed kan gebruiken. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de sojaboon, maar het verschil is dat hennepzaad veel beter door ons lichaam kan worden verteerd. Ook bevatten de zaden van de hennepplant veel vezels, verschillende mineralen, vitaminen en essentiële vetzuren. In hennepzaad zitten zelfs alle acht aminozuren die essentieel zijn voor ons lichaam. Het kan dus geen kwaad om hennepzaad te verwerken in gerechten. Sterker nog, het is zelfs aan te bevelen. De smaak ervan doet denken aan noten, het kan dus voor allerlei toepassingen worden gebruikt. Roer bijvoorbeeld een handje hennepzaad door een dessert of verwerk het in een verse salade. Het kan ook uitstekend worden verwerkt in een pastagerecht of door de risotto. Bak je liever een lekkere cake of maak je zelf je eigen brood…? Ook dan kan hennepzaad prima als ingrediënt worden verwerkt. Je zou zelfs pannenkoeken met hennepzaad kunnen bakken… De mogelijkheden zijn legio. De olie uit hennepzaad wordt door sommigen wel de meest perfect uitgebalanceerde olie genoemd. Dit heeft te maken met de verhouding van omega-6 en omega-3 vetzuren. Ons lichaam heeft die vetzuren nodig in de verhouding 3:1 en precies die verhouding vinden we in deze olie terug. Het beste is om de olie niet te verhitten, maar bijvoorbeeld te gebruiken voor het aanmaken van een salade.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.