Hoe werkt het immuunsysteem?

Wat gebeurt er als er ziektekiemen je lichaam proberen binnen te dringen en waarom gaat het soms mis?

Iedereen heeft een immuunsysteem maar hoe komt het dat dat systeem niet bij iedereen hetzelfde werkt. Hoe kan het dat één persoon, bij bv. een verkoudheid, na een paar dagen weer op de been is terwijl een ander hier nog weken last van heeft?

Het immuunsysteem is een beveiligingssysteem dat d.m.v. allerlei alarmsystemen probeert indringers buiten te houden en als ze toch binnen zijn gekomen, door een lek in de beveiliging, ze z.s.m. aan te pakken.

De eerste stap in de beveiliging zijn de lichaamsbarrières, te vergelijken met hoge hekken rondom een huis. Bij de mens bestaan deze hekken o.a. uit:

1)     De opperhuid. Deze huid is in principe ondoordringbaar.

2)     Zweet- en talgklieren scheiden stoffen af om de huid een bepaalde pH (zuurgraad) te geven. Deze zuurgraad is funest voor bepaalde bacteriën. Vaak met zeep wassen lijkt dus niet zo’n goed idee omdat je hiermee de zuurgraad aantast. Je maakt een gat in het hek waardoor de beveiliging al iets zwakker wordt.

3)     Speeksel, slijm, traanvocht kunnen bacteriën uitspoelen. Door hoesten en niezen worden stoffen met flinke kracht eruit gegooid. Het is dus goed om dat te doen. Deze indringers stuur je, met geweld, de straat uit.

4)     Via de urinewegen spoel je stoffen, ook de slechte, je lichaam uit.

5)     Vagina, ook deze kent een bepaalde pH waardoor afgerekend wordt met ziektekiemen. Ook hier is het verstandig deze niet te willen veranderen.

6)     Het maagslijmvlies produceert sappen die in staat zijn ziektekiemen (pathogenen) te doden. Veel mensen gebruiken maagzuurremmers. Hiermee verzwak je de beveiliging en geef je bepaalde ziektekiemen de gelegenheid binnen te komen.

7)     In de darmen leven bacteriën die, als het goed is, een mooie samenwerking hebben. Een groot deel van het immuunsysteem bevindt zich in de dikke darm. Heel belangrijk dus om de beveiliging daar goed op orde te hebben. Dit doe je door o.a. veel vezels van groente en fruit te eten, weinig tot geen suikers etc. Oftewel: gezonde voeding. Slechte voeding kan leiden tot een slecht microbioom. Een slechte samenwerking tussen de darmbacteriën.

Voor het immuunsysteem in het algemeen zijn zink, vitamine C, vitamine D, weinig stress en goede nachtrust belangrijk.

In bovenstaande zie je dat de hekken gedeeltelijk open kunnen staan waardoor indringers de boel binnen de hekken kunnen verstoren. Je hebt hier zeker invloed op. In een volgende blog ga ik in op de beveiligers die deze indringers aan kunnen pakken.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.