Het immuunsysteem deel 2

Wat gebeurt er als er toch indringers zijn?

In het eerste deel hebben we kunnen lezen hoe eventuele indringers ons lichaam binnen kunnen komen. Dus door welke gaten kunnen ze door het hek dat om een huis staat? Nu gaan we kijken wat er gebeurt als ze binnen zijn gekomen en in de tuin staan of het huis binnengaan.

Het immuunsysteem heeft een flink aantal beveiligers in dienst, met diverse specialisaties. Dit deel van het immuunsysteem heet ook het aangeboren immuunsysteem.

Als er een indringer is wordt dit systeem direct geactiveerd. Er wordt gekeken: hebben we deze indringer vaker gezien of is dit een nieuwe? Als het immuunsysteem de indringer kent, weet het er snel korte metten mee te maken. Is het een nieuwe indringer, dan zal het systeem alles uit de kast trekken om met de indringer af te rekenen. De kenmerken van de nieuwe indringer worden opgeslagen in het adaptieve immuunsysteem zodat deze indringer de volgende keer ook snel aangepakt kan worden. We denken bij deze indringers vaak aan ziektekiemen maar ook als we eten, komt het immuunsysteem even kijken of alles wel in orde is.

De beveiligers van het aangeboren immuunsysteem, die je ook weleens op uitdraaien van bloedtesten ziet staan, zijn o.a.:

-        Neutrofiele granulocyten: een groot deel van je witte bloedcellen zijn neutrofiele granulocyten. Zij zijn opgeleid om naar infecties te gaan en daar af te rekenen met de aanwezige ziektekiemen (pathogenen)

-        Basofiele granulocyten: deze hebben als specialisatie allergieën

-        Eosinofielen granulocyten: dit zijn de specialisten in het doden van parasieten

-        Natural killer cellen: kunnen o.a. cellen aanpakken waarin zich een virus bevindt

-        Macrofagen: deze beveiligers flink opruimen bv. Resten van dode cellen.

-        Antigen Presenting Cell is degene die aan het adaptieve immuunsysteem informatie afgeeft/opvraagt over een (nieuwe) indringer

In bovenstaande en deel 1 dat ik hierover schreef, staat slecht heel beknopt iets over een ongelooflijk slim systeem. Het immuunsysteem is een systeem dat veel energie kost, je wil dus eigenlijk niet dat dat de hele dag (en nacht) staat te draaien. Als dat wel het geval is, ben je vaak moe en heb je veel zin in koolhydraten en vooral suikers. Je immuunsysteem draait namelijk op glucose. Om niet alle energie naar het immuunsysteem te laten gaan, is het dus belangrijk dat we het immuunsysteem zo veel mogelijk rust gunnen. Dit doe je door een goede nachtrust, zo veel mogelijk natuurlijke voeding, dus onbewerkt, en door zo min mogelijk stress. Soms kan het goed zijn e.e.a. (tijdelijk) aan te vullen met voedingssupplementen. Laat je hier bij adviseren door een deskundige. Dit is een investering die zichzelf uiteindelijk terugbetaald.  

Je ziet hoe belangrijk een goed werkend immuunsysteem is als je kijkt naar de functie van de Natural Killer Cellen, degene die de virushoudende cellen aan moeten pakken. Als dit een nieuwe indringer is, zal het immuunsysteem dus alles uit de kast halen. Je kunt dan ook flink ziek zijn. Het adaptieve immuunsysteem noteert de gegevens van dit virus zodat je de volgende keer misschien nauwelijks merkt dat dit virus binnen is, omdat het een bekende is en men weet hoe deze snel een toontje lager te laten zingen.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.