Hoe groter het wijnglas, hoe meer we drinken

We laten ons bij vrijwel alles wat we doen beïnvloeden door onze omgeving en omstandigheden. Zelfs wanneer we dat niet door hebben, zijn allerlei factoren continu van invloed op ons gedrag.

Neem nu het drinken van wijn. Je zou zeggen dat we de consumptie van deze alcoholhoudende drank afstemmen op de behoefte die we op dat moment hebben. In het verlengde hiervan zou je kunnen stellen dat de omvang van het wijnglas niet ter zake doet. Het tegendeel blijkt waar te zijn. Hoe groter het glas, hoe meer we bestellen. Ook wanneer de hoeveelheid wijn hetzelfde blijft. Om tot deze conclusie te komen, hebben wetenschappers van de University of Cambridge een aantal weken achtereen experimenten gedaan in een plaatselijk restaurant met een bar. Voor dit experiment werden wijnglazen gebruikt in drie groottes. Het meest gangbare wijnglas heeft een inhoud van 300 milliliter, maar ook glazen met een inhoud van 370 milliliter en 250 milliliter werden door de onderzoekers gebruikt. Ze hielden vervolgens nauwkeurig bij hoeveel wijn er verkocht werd. Belangrijk is om hierbij te vermelden dat er niet meer wijn in de glazen werd gedaan. Het was dus alleen het glas zelf dat groter was. Het resultaat was opmerkelijk. Op de dagen waarop de grotere glazen werden gebruikt, steeg de wijnverkoop met bijna tien procent. Met name in de bar werd op deze dagen meer wijn besteld. Een echte wetenschappelijk onderbouwde verklaring is hiervoor door de onderzoekers niet gegeven, maar een vermoeden hebben ze wel. Het is goed mogelijk dat we, door de grotere glazen, het gevoel hebben dat we minder wijn gedronken hebben dan normaal. De hoeveelheid wijn mag dan precies hetzelfde zijn geweest, die lijkt wellicht minder groot door het grotere glas. Dat zou een verklaring kunnen zijn voor de toename van de totale verkoop. Bij het gebruiken van kleinere glazen bleef de wijnconsumptie gelijk. Er was dus geen sprake van een afname van de totaal verkochte hoeveelheid wijn door de kleinere glazen, hoewel je dat wellicht zou verwachten. De resultaten van het onderzoek verschenen in BMC Public Health. Wil je meer weten over wijn? Neem dan eens een kijkje op www.allesoortenwijn.nl, waar je een schat aan informatie vindt over heel veel soorten wijn.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.