Het belang van orthopedische schoenen

Orthopedische schoenen bieden de oplossing als je last hebt van voetproblemen of pijn tijdens het lopen en steunzolen niet (meer) helpen.

Schoenen met orthopedische aanpassingen worden speciaal voor jouw voeten gemaakt. Je kunt kiezen uit veel verschillende modellen, leersoorten en kleuren. Met vakmanschap en individueel maatwerk worden de persoonlijke aanpassingen in de schoenen aangemeten. Hiermee verminderen je voetklachten en verbetert je looppatroon. Ook bij klachten zoals pijn in de knieën of in de onderrug bieden orthopedische schoenen uitkomst.

Vergoeding zorgverzekering

Wanneer jouw behandelend specialist een verwijzing uitschrijft voor orthopedische schoenen kun je een afspraak maken bij een orthopedisch schoentechnicus. Tijdens de eerste afspraak worden de maten van je voeten opgenomen en wordt een voetafdruk gemaakt. Ook worden je persoons- en verzekeringsgegevens ingevuld. Bij je zorgverzekering wordt een machtiging aangevraagd om je in aanmerking te laten komen voor de vergoeding van jouw orthopedische schoenen. Als de toestemming van je zorgverzekeraar binnen is, worden de leesten en passchoenen voor je in orde gemaakt. Daarna krijg je een uitnodiging om die te komen passen. 

Prettiger lopen

Na het doorpassen kun je de keuze voor het model en de kleur van je orthopedische schoenen bepalen. Vervolgens wordt een start gemaakt met het vervaardigen van de schoenen. Daarna is het een kwestie van ophalen, aantrekken en stukken prettiger lopen. Er zijn ook voorlopige orthopedische schoenen (VLOS). Als je de indicatie voor dit schoeisel krijgt, verloopt het proces van het aanmeten op dezelfde manier. Voorlopige orthopedische schoenen draag je tijdelijk, bijvoorbeeld wanneer het dragen van normale schoenen gedurende een periode niet mogelijk is. Verschillende tijdelijke voorzieningen beschermen en ondersteunen je voeten. Ondertussen worden eventuele pijnpunten of wonden ontlast.

Innovatieve middelen
Natuurlijk loopt iedereen graag op mooie schoenen. Gelukkig zijn orthopedische schoenen er in alle soorten en maten variërend van modieuze laarzen tot sportschoenen. De meeste persoonlijke aanpassingen die in je schoenen worden verwerkt, zijn aan de buitenkant niet te zien. In het vakgebied orthopedische schoentechniek wordt hoofdzakelijk gebruik gemaakt van materialen die van hoogwaardige kwaliteit zijn, en stevig of juist soepel zijn. Ook worden steeds vaker innovatieve middelen zoals thermoplasten gebruikt. Orthopedische schoenen zijn er voor iedereen. Om zo goed mogelijke oplossingen te realiseren, werken orthopedisch schoentechnici nauw samen met medisch specialisten, bijvoorbeeld met fysiotherapeuten, instrumentmakers, revalidatie- en orthopedisch artsen.

 

 

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.