Trek je schoenen bij de voordeur uit…!

Trek je schoenen bij de voordeur uit…! In veel landen is het de normaalste zaak van de wereld om binnenshuis geen schoenen te dragen. Inwoners van Turkije en Marokko, maar ook van bijvoorbeeld de Scandinavische landen, Canada, Japan, China, Indonesië en Bali, trekken bij binnenkomst direct de schoenen uit.

Die schoenen blijven meestal buiten staan, net om de hoek van de deur. Het zou geen gek idee zijn, wanneer we daar in Nederland ook massaal mee zouden beginnen. Je houdt er namelijk een heleboel bacteriën mee buiten de deur. Ga eens voor jezelf na waar je op een dag allemaal hebt gelopen Over het trottoir, maar misschien ook wel over het gras, waar honden hun uitwerpselen hebben gedeponeerd. Misschien heb je een bezoek gebracht aan een openbaar toilet, waar niet zelden wat urine op de grond ligt. Je hebt door plassen gelopen, waardoor een modderige substantie aan je schoenzolen is blijven kleven. Kortom, er zijn nogal wat momenten waarop je schoenen de nodige viezigheid hebben moeten verwerken. Daarom zijn de zolen van schoenen vaak een bron van bacteriën en andere ongewenste zaken, die we hier gemakshalve niet allemaal zullen benoemen. En al die rommel neem je mee naar binnen. Je verspreidt daardoor de ongewenste indringers over de vloer van je woning. Op diezelfde vloer liggen straks je kinderen weer te rollen. Dat is niet echt een aantrekkelijk idee, toch…? De uitwerpselen van je eigen hond of kat in de tuin komen met het zand aan je schoenen alsnog het huis binnen. De chemicaliën die in asfalt zijn verwerkt worden opeens onderdeel van jouw interieur. Kortom, het is beter om de schoenen niet mee naar binnen te nemen en ze buiten, voor de deur al uit te trekken. Het weren van vuil en bacteriën uit je huis is niet de enige reden voor het uittrekken van de schoenen Het is ook beter voor je voeten om niet constant op schoenen te lopen. Van nature draagt een mens immers geen schoeisel. We hebben schoenen bedacht om onze voeten te beschermen, maar op blote voeten lopen is nog altijd een stuk beter. Zo trainen we namelijk de spieren in onze voeten veel beter. Ook wanneer iemand zweetvoeten heeft, is het beter om ze wat frisse lucht te gunnen, dan ze ingepakt te laten. En denk, indien van toepassing, ook eens aan de benedenburen. Mensen die in een appartement wonen, maken vaak onbewust lawaai door op schoenen heen en weer te lopen. Iemand die op sokken door het huis loopt, hoor je daarentegen nauwelijks. Toch lijken veel mensen er moeite mee te hebben om de schoenen te moeten uittrekken. En daarom vinden bewoners het vaak lastig om het aan de gasten te moeten vragen. Een goede tip is om het direct bij de uitnodiging te vermelden dat het huis schoenenvrij is. De bezoeker kan zich er dan goed op voorbereiden, door er bijvoorbeeld extra op te letten dat hij geen kapotte sokken draagt. Je kunt je gasten ook adviseren om een paar sloffen mee te brengen. Op de website www.voetwereld.nl/fabels-en-feiten vind je een aantal leuke weetjes over voeten.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.