Eten als troost werkt maar heel even

Eet je uit verveling, troost, frustratie, stress, voor de gezelligheid of omdat je baalt van je extra kilo's?

Wil je graag van je overgewicht af maar kun je moeilijk maat houden met koek of chocola? Niet gek want suiker heeft een enorm verslavend effect. Of eet je uit verveling, frustratie, stress, voor de gezelligheid of omdat je baalt van je extra kilo's? Ik heb door mijn ruime ervaring de groep mensen (vooral vrouwen) die worstelen met dit soort problemen en eten uit een bepaalde emotie of behoefte aan suiker enorm zien groeien. Niets om je voor te schamen en reden om dit probleem met twee handen aan te pakken! In mijn persoonlijke begeleiding in mijn praktijk besteed ik hier ruimschoots aandacht aan.

Emotie-eten is een probleem wat ik heel vaak in mijn prakijk tegenkom. Vooral vrouwen zijn hier gevoelig voor. Je voelt je eenzaam, verdrietig, gestresst, ongelukkig en je grijpt naar een zak chips, chocola of koek en kunt niet stoppen. Heel vervelend want ik hoef niet uit te leggen dat dit overgewicht in de hand werkt..... vaak voel je je na zo'n eetbui nog ellediger wat weer in het ergste geval tot nog meer eten kan leiden. Eten als troost werkt namelijk maar heel even; je kunt een gelukzalig moment beleven als je dat lekkere stuk chocola in je mond stop en even alle nare gevoelens laat wegsmelten. Probleem is dat je moet blijven dooreten om dat gevoel vast te houden.

Emotie-eten ontstaat op een bepaald moment in je leven of sluipt er langzaam in. Denk aan het snoepje wat je van je moeder kreeg als je als kind viel en een zere plek had. Hier wordt eigenlijk als de kiem gelegd dat nare gevoelens (verdriet) wordt verminderd of opgelost met zoetigheid (snoepje).

Punt is dat je het eenmaal als volwassene niet meer bij een snoepje laat maar dat er soms hele verpakkingen doorheen gaan plus het feit dat emotie-eten te maken heeft met een bepaald gevoel of onrust in je lijf en dat het eten een tijdelijke pleister op de wond is. 

Wat kun je eraan doen? Zet de volgende stappen:

Zoek uit vanuit welke emotie je eet. Eet je vaak teveel als je alleen bent of juist in gezelschap? Eet je meer op je werk of thuis? Eet je als je het druk hebt of juist als je alleen bent? Je kunt een dagboek bijhouden om dit in te noteren.

Pak de oorzaak aan van je emotie. Voel je je eenzaam? Zoek gezelschap op. Verveel je je? Zoek een nuttige bezigheid. Ben je verdrietig? Praat erover met iemand waarbij je je vertrouwd voelt.

Zoek afleiding. Bedenkt dat emoties komen en gaan. Maak een wandeling, verwen jezelf met een bad, ga de tuin in. Grote kans dat je je daarna veel beter voelt!
Beloon jezelf! Is het je gelukt om een andere oplossing voor jouw gevoel te vinden dan eten? Geef jezelf een mooie bos bloemen kado of iets anders waar jij blij van wordt.
Wees niet te streng voor jezelf. Bedenk dat verandering in (eet)gedrag altijd met vallen en opstaan gaat. 

Zoetverslaving

Zoetigheid heeft een enorm verslavend effect. Als je begint met een suikerrijk ontbijt heb je grote kans dat je lichaam de verdere dag ook om suiker blijft vragen. Als je suiker eet schiet je bloedsuikerspiegel omhoog en maakt je alvleesklier insuline aan. Maar als je went aan veel zoetigheid maakt je alvleesklier overuren en dat is gewoon echt niet goed voor je lijf. Bovendien vliegen de kilo's er op een gegeven moment aan als je steeds toegeeft aan je zoetbehoefte.

Het kenmerk van een suikerverslaving is dat je steeds weer behoefte hebt aan zoetigheid en dat je geen maat kunt houden. Dus niet een stukje chocola maar een een hele reep en in plaats van dat ene koekje wat je van plan was te nemen eet je het halve of hele pak leeg. Dit onbeheersbare gedrag is iets waar veel mensen zich enorm voor schamen. En dat is niet nodig! Je bent echt een van de de velen die hier mee te maken heeft. Vergelijk het met met iedere andere verslaving. Als je rookt en je wilt stoppen kun je ook niet zeggen: ik neem een sigaret, dat worden er twee, drie en ach dan maakt die vierde ook niet meer uit. Zo werkt het ook met voeding, in zo goed als alle producten zit suiker of een afgeleide vorm verwerkt. Kijk de etiketten maar eens na. Alles wat op -ose eindigt is een vorm van suiker.

De voedingsmiddelenindustrie is erop gericht om ons, consumenten, de hele dag te laten eten. En dat lukt aardig! Vooral de combinatie vet en suiker werkt erg verslavend. 

Hoe kom je ervan af?

  • Stel jezelf een doel, bijvoorbeeld een beloning die je jezelf geeft als je dit probleem hebt overwonnen. Doelen stellen stimuleert!
  • Begin je dag niet met zoet.
  • Haal geen lekkers meer in huis waar je zelf gevoelig voor bent, je weet dat jezelf degene bent die het opeet.
  • Zorg voor voldoende gezonde voedingsstoffen in je lichaam, dus eet ruime porties groente, fruit maar ook zuivel (het liefst naturel zonder zoetstoffen) en complexe koolhydraten (volkoren producten). Op deze manier blijft het veel rustiger in je lichaam.
  • Vraag of je achterban je helpt, als je man naast je aan de chocola zit word het ook wel heel moeilijk voor je om niet te nemen.
  • Kijk de etiketten na en haal zo weinig mogelijk producten in huis waar veel suiker inzit.
     

In mijn praktijk kom ik erg veel mensen tegen die willen afvallen maar te maken hebben met het niet kunnen laten staan van de chocola of eten uit een bepaalde emotie.

De nadruk van mijn begeleiding ligt dan bij dit soort knelpunten. Woon je niet in de buurt? Ook mijn online-programma is afgestemd op dit soort problemen, val op een gezonde manier af.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.