Reserve-energie?

Reserve-energie? Hoe fris spring jij uit bed? Fris en helder uit bed springen om met veel zin aan een nieuwe dag te beginnen! Wanneer heb jij dit voor het laatst gedaan? In mijn praktijk zie ik dagelijks mensen die dan hard moeten nadenken. Ze zijn moe.

Diep van binnen heel erg moe. De accu is (bijna) leeg. Ze zitten in hun reserve-energie. Ze staan rood op hun lichamelijke en/of geestelijke spaarrekening. Signalen zijn moeheid, prikkelbaarheid en ze voelen zich niet gelukkig. Moeheid is het benzinelampje dat gaat branden. Het betekent stoppen of tanken. ‘Nee, het komt nu slecht uit. Nog een kop koffie of energydrank en gewoon doorgaan. Iedereen is toch moe? Dus niet zeuren.’, zegt de stem in hun hoofd. Het stemmetje dat door de huidige maatschappij is opgevoed. Vooral vrouwen bezwijken onder de huidige verwachtingen: goede partner, attente moeder en bevlogen collega zijn, goede seks en leuke hobby’s hebben, sporten, er goed uitzien en van het laatste nieuws op de hoogte zijn. Geluk en gezondheid worden door onze fysieke en mentale flexibiliteit bepaald. Hoe flexibeler je bent, hoe gezonder je bent. Je kan je flexibiliteit versterken door een gezonde(re) leefstijl. Voeding, beweging, mindset en ontspanning. In een gezonde leefstijl is er balans tussen inspanning en ontspanning. Zaken die energie kosten en die energie vragen. Richt je vooral op zaken waar je energie van krijgt. Zie het lichaam en geest als een hybridemotor. Buiten de brandstof (voeding) die je in de motor stopt, heeft het lichaam nog 2 kleine noodaccu’s. Dit zijn de bijnieren. Ze liggen op onze nieren en wegen slechts 5 gram per stuk. De bijnieren zijn zo klein omdat ze evolutionair vooral UIT stonden en soms bij acute stress eens AAN moesten. Tegenwoordig zijn de bijnieren door alle maatschappelijke verwachtingen en chronische stress constant AAN en mogen ze soms eens UIT. Letterlijk even een weekje op vakantie en dan weer terug in het drukke ritme van de maatschappij. In hoeverre sluit jij bij de behoefte aan van jouw lichaam en geest? Maakt jouw agenda je sterker of zwakker? Verander ‘geen tijd’ in ‘prioritijd’. Onze flexibiliteit is als een veer. Balans tussen inspannen en ontspannen. We kunnen prima dingen doen die energie kosten als we onze accu ook regelmatig opladen. Ontspanning zorgt voor een stroom van vitale levensenergie die ons oplaadt. Van een goed boek, hardlopen, mediteren, dansen, vrijen, lummelen, slapen, tuinieren, muziek luisteren tot een warm bad of douche koude. Maak je leven OERsterk: O - ontspan en geniet: NU is het enige moment E - eet opbouwende voeding R - regelmatige lichaamsbeweging S - stimuleer een natuurlijk ritme T - trek je eigen plan in het leven en sluit aan bij je levensdoel. Durf af te wijken. E - evalueer je levenspad regelmatig: wees zuiver en volg je eigen kompas R - raak vertrouwd met je lichaam en verliefd op je geest: je bent uniek K - keuzes zijn overal: neem iedere keer de juiste beslissing. Kies voor jouw balans. Dit is het geheim om gezondheid en geluk te behouden. Veel wijsheid en vergeet niet van het proces te genieten! www.oersterk.nu   

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.