Een eigen moestuin: biologisch, vers en lekker

Zelf groenten en kruiden kweken is leuk en gezond. Als je dit zelf kweekt, bespaar je geld, je weet wat je eet (altijd vers) en je bent lekker in beweging.

In principe kun je het hele jaar door starten met kweken, maar over het algemeen wordt er in het voorjaar gestart met de eigen moestuin. Wil je beginnen met zelf groenten en kruiden kweken? Wij helpen je alvast op weg, zodat je helemaal voorbereid bent voor het zaaiseizoen.

Biologische groentetuin

Als je zelf groente kweekt ben je biologisch bezig. Bij biologisch of organisch tuinieren laat je kunstmest en gifstoffen achterwege. Je maakt alleen gebruik van natuurlijke middelen. Er zijn ook biologische groentezaden te koop. Deze zijn geteeld, geschoond en verpakt op een biologische wijze. Alle groenten kun jezelf kweken. Zo heb je de keuze uit blad- en steelgewassen, knolgewassen, Oosterse groenten en peulgroenten. zijn opgedeeld in verschillende soorten gewassen. Naast gewone zaadjes zijn er ook gepilleerde zaden. Pillenzaden hebben als voordeel dat ze gemakkelijk uit te strooien zijn waardoor uitdunnen niet meer nodig is.

Eigen kruidentuin

Een eigen kruidentuintje is ook al een een aantal jaren populair. Kruiden zien er verspreiden een heerlijke geur door je tuin. Een kruidentuintje neemt niet veel ruimte in beslag. Het is mogelijk om kruiden in huis of op het balkon te kweken. Zet verschillende bloempotten met kruiden bij elkaar en je tuintje is klaar. De volgende kruidenzaden worden veel gebruikt in gerechten en mogen dan ook niet in de eigen kruiden ontbreken: peterselie, rozemarijn, tijm, munt, basilcum en salie. Of kies gelijk voor een kruidenzadenpakket. Dan kun je de meest gebruikte kruiden in één keer gaan kweken.

Vrolijke tuin

Ook kun je nog zelf bloemen zaaien. Voor het creëren van een kleurrijke tuin zijn er veel soorten bloemenzaad verkrijgbaar. Zo heb je asters, cosmos, ijsbloemen en vergeetmenietjes. Je kunt kiezen voor eenjarigen, tweejarigen of meerjarigen. Ook is er een ruime keuze in zaadmixen. Houd je van afwisseling? Met zoveel keuze kun je je border ieder jaar van een nieuwe kleurenpracht voorzien. Wil je iets bijzonders? Dan is de speciale bloemmix Avondgeurders een aanrader. ‘s Avonds verspreidt deze mix een heerlijk geur terwijl je zit te genieten op het terras.

Zaden kopen

Zaad kopen doe je eenvoudig online. Je kunt eenvoudig zoeken op categorie, kleur, zaai periode binnen of zaai periode buiten. Je kunt zaden lang bewaren in een koele, droge en donkere ruimte. Een garage of een tuinhuis is een prima bewaarplek tot het moment dat je de zaden nodig hebt.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.