Drink je wel genoeg?

Hoe meer je beweegt, hoe meer vocht je verliest. Het is dus zaak om altijd voldoende te drinken.

Hoe meer je beweegt, hoe meer vocht je verliest

Het is dus zaak om altijd voldoende te drinken. Wist je dat topsporters wel 1 à 2 liter vocht per uur verliezen...? Daarom is voldoende drinken de eerste voorwaarde voor het kunnen leveren van een goede prestatie. Helaas nemen we vaak te laat en onvoldoende vocht tot ons. De vochthuishouding in het lichaam raakt daardoor uit balans. Zorg ervoor dat er altijd een flesje water in de buurt is om het tekort aan vocht in je lichaam te kunnen aanvullen. Wanneer we intensief bewegen, gaan we transpireren. Dit is in feite een mechanisme om oververhitting van ons lichaam te voorkomen. Al het vocht dat via de huid ons lichaam verlaat zal ook weer moeten worden aangevuld. Bovendien draait inwendig ons lichaam bij inspanning ook op volle toeren, de stofwisseling versnelt en er komen dus ook in een hoger tempo afvalstoffen vrij. Die afvalstoffen moeten via de urine worden afgevoerd, maar dat kan alleen wanneer er voldoende vocht beschikbaar is. Kijk eens naar de kleur van je urine. Is die erg donker van kleur? Dan zou je wat meer moeten drinken. Ook wanneer je nog geen dorstprikkel hebt, doe je er verstandig aan om alvast vocht tot je te nemen. Als je dorst krijgt ben je eigenlijk al iets te laat. Veel mensen wachten te lang met drinken, waardoor het vermogen om te presteren afneemt. Probeer er een vast ritme in te krijgen, je zult merken dat het je helpt...!

Kun je teveel drinken?

Natuurlijk kun je ook teveel drinken, al komt dat zelden voor. Onze nieren zijn in staat om per uur 0,7 tot 1,0 liter water te verwerken. Heb je wel eens de hele dag door zoveel gedronken...? Natuurlijk is 'teveel' nooit goed, maar voordat je teveel vocht binnen krijgt moet er heel wat gebeuren. Let er wel goed op WAT je drinkt. Water is in principe altijd goed. Ons lichaam bestaat zelf voor een groot deel uit water, het is dus de meest natuurlijke manier om het vochtgehalte in je lichaam op peil te brengen. Er zijn speciale sportdrankjes in de handel, waarvan de fabrikanten claimen dat ze sneller worden opgenomen en met name voor sporters een betere keuze zijn. Het nuttigen van dergelijke drankjes kan zinvol zijn voor mensen die langer dan een uur achtereen sporten en daarbij flink transpireren. Veel van die drankjes bevatten echter ook suiker en leveren extra calorieën op. Die extra calorieën moeten ook weer worden verbrand, dus wanneer afvallen het doel is, werk je jezelf tegen. Ook handig om te weten is dat zogenoemde 'hypertone' sportdrankjes vocht onttrekken aan het lichaam. Raadpleeg voor aanschaf altijd even het etiket...! Energiedrankjes zijn niet gemaakt voor sporters. Dergelijke drankjes bevatten veel suikers, waardoor er vaak meer energie binnenkomt dan er wordt verbrand.  

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.