Zo ontdek je of je voldoende beweegt

Het kan niet vaak genoeg benadrukt worden: veel bewegen vormt de sleutel tot een goede gezondheid.

Maar door de jaren heen zijn Nederlanders steeds minder gaan bewegen. Niet alleen Nederlanders overigens, maar over het algemeen kan wel gesteld worden dat er een relatie is tussen de mate van welvaart in een land en de hoeveelheid beweging die de bevolking zichzelf geeft.

De oermens had geen moderne machines ter beschikking. Er was geen andere manier om van de ene locatie naar de andere te komen, dan te lopen. Tegenwoordig stappen we in auto, bus of trein. Kortere afstanden overbruggen we met de fiets en dan nog het liefst een exemplaar met elektronische trapondersteuning. In de vorige eeuw fietsten scholieren dagelijks van huis naar school en terug, door weer en wind. Nu maken ze veelal gebruik van e-bikes, waardoor ze veel minder aan conditietraining doen. En zo gunnen we ons lichaam steeds minder beweging. Zware arbeid laten we uitvoeren door machines en hierdoor stort onze eigen machine, ons lichaam, langzaam maar zeker in elkaar. 

Rekensom

Misschien heb je voor jezelf het idee dat je voldoende beweegt, terwijl dat helemaal niet zo is. Je moet natuurlijk op de eerste plaats weten hoeveel beweging het menselijk lichaam nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. In principe geldt: hoe meer beweging, hoe beter het is. Maar wanneer is het voldoende? Gezondheidsorganisatie WHO adviseert om 150 tot 300 minuten per week middelmatig intensief te bewegen of 75 tot 150 minuten per week intensief te bewegen. Dat wil dus zeggen dat je dagelijks tenminste een half uur middelmatig intensief of een kwartier intensief moet bewegen. Je kunt er ook een andere rekensom op loslaten. Een etmaal telt 24 uur, waarvan je een aantal uren slaapt. Tel de resterende uren bij elkaar op en bekijk dan of je meer dan de helft van dat aantal in beweging bent. Dat wil zeggen dat je dus niet stil zit of ligt, maar tenminste aan het lopen bent of op een andere manier beweegt. 

Aanvoelen

Je kent jouw eigen lichaam natuurlijk het beste. Toch doorzien veel mensen niet goed wat de gevolgen van onvoldoende bewegen zijn voor hun eigen gezondheid. Dat komt vooral doordat ons lichaam een complexe machine is en ons leven uit heel veel verschillende facetten bestaat. Als we niet voldoende bewegen, kunnen we gezondheidsklachten ontwikkelen. Maar we hebben lang niet altijd goed door dat die klachten door onvoldoende beweging veroorzaakt worden. Een goed voorbeeld is vermoeidheid. Je zou misschien denken dat vermoeidheid juist veroorzaakt wordt door te veel beweging, maar het tegendeel is waar. Als je besluit om meer rust te nemen, omdat je moe bent, kan dat juist een tegenovergesteld effect hebben. Door te gaan zitten, ontneem je jezelf de kans om aan je conditie te werken. Ga meer bewegen en je zult vanzelf na een paar weken meer energie hebben! 

Nachtrust

Heb je vaak last van slapeloosheid? Slaap je niet lang genoeg of is de kwaliteit van je slaap onvoldoende? Dan zul je de volgende ochtend nog moe zijn en heb je er moeite mee om de dag te beginnen. Door meer te bewegen, geef je jouw lichaam de juiste voorbereiding op de nacht. Als je overdag meer in actie komt, zul je ’s nachts beter kunnen slapen. Daar komt nog bij dat je door de conditieverbetering ook overdag beter zult gaan presteren. Mensen die vrijwel niet bewegen hebben vaak te maken met onvoldoende circulatie van zuurstof in het lichaam. Logisch, want het hart zal minder snel slaan als je niet in beweging komt. En juist doordat het hart sneller gaat slaan, pompt het meer zuurstofrijk bloed in het rond. Daar komt nog bij dat onvoldoende beweging ook je mentale welbevinden aantast. Anders gezegd: je voelt jezelf minder gelukkig en je bent meer vatbaar voor depressieve gedachten als je niet voldoende beweegt.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.