8 manieren om van jouw slechte nachtrust af te komen

Je gezondheid hangt mede af van voldoende nachtrust. Slapen is daarbij ook nog het meest onschuldige genoegen dat een mens kent.

Te weinig slapen omdat je te lang wakker ligt of telkens wakker wordt of te vroeg wakker worden en niet meer in slaap kunnen komen. Alleen in ons land hebben daar een paar miljoen mensen last van. Het is niet onschuldig of alleen maar lastig. De gezondheid hangt mede af van voldoende nachtrust. Slapen is daarbij ook nog het meest onschuldige genoegen dat een mens kent. De tips hieronder zijn geen wondermiddelen, maar probeer ze gewoon eens een keer.

1. Draai je wekker om

Blijf niet naar die wijzers of cijfers kijken. Dat geeft alleen extra stress, zeker als je weet dat je vroeg moet opstaan. De duur van je slaap is ook niet zaligmakend. Hoe dieper je slaapt zonder verontrustende dromen hoe meer uitgerust je wakker zal worden.

2. Zuivere CBD-olie

Deze olie wordt gemaakt van hennep die legaal wordt gekweekt en heeft niets te maken met wiet. De geestverruimende en verslavende stof in wiet is THC en deze komt praktisch niet voor in zuivere CBD-olie. De belangrijkste werking van deze cannabis-olie is dat je spieren worden ontspannen en je hierdoor sneller en dieper slaapt. Er zijn geen verslavende effecten. Koop CBD-olie echter altijd bij een betrouwbare bron zoals drogist of apotheek en let op de keurmerken.

3. Verlaag de temperatuur op de slaapkamer

Slapen gaat sneller als je lichaam afkoelt. Probeer dus de thermostaat eens wat lager te zetten of een raam open te laten staan. Een lekkere warme douche voor je gaat slapen kan ook helpen bij een snellere afkoeling.

4. Eet een lichte snack

Eten vlak voor je naar bed gaat, wordt in het algemeen afgeraden. Maar als je niet kan slapen door een knagende trek? Neem in dat soort situaties een lichte snack zoals een cracker met wat kaas of fruit. Een glas warme melk erbij is een goede aanvulling. Chocolade of cacao is beslist een verkeerde keuze. Deze houden je juist langer wakker.

5. Luister naar rustgevende muziek

Dit is beslist niet een oplossing voor iedere slechte slaper, voor sommige is complete stilte beter. Rustgevende muziek heeft invloed op de hersengolven en maakt deze trager waardoor je sneller in slaap valt.

6. Lees ontspannende lectuur

Ook lezen in bed kan zorgen dat je hersengolven trager worden. Het is dan wel belangrijk dat wat je kiest rustgevend is en niet te zware kost. Hoe minder concentratie het lezen kost, hoe beter het is voor je rust.

7. Schrijf je zorgen op papier

Veel mensen worden boos om een dergelijk advies omdat zoiets onbenulligs immers geen enkele invloed heeft op je slaap. Maar heb je het al eens geprobeerd? Vaak is dat piekeren waardoor je wakker ligt ook bedoeld om zaken niet te vergeten en papier is heel geduldig.

8. Ademhalingsoefeningen

Er zijn veel ademhalingsoefening die gebruikt kunnen worden als je slecht in slaap kan komen. Wil je daar meer over weten, kijk dan eens naar informatie over:

-        De 4-7-8 methode
-        Ademen door je linker neusgat.

 

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.