Kende jij deze feiten over onze nachtrust al…?

Ieder mens heeft behoefte aan ongeveer acht uur nachtrust, kinderen zelfs nog meer.

Misschien hoor je om je heen wel eens iemand zeggen dat vijf of zes uur slaap voor diegene voldoende is? Of wellicht ben je zelf iemand die zo kort slaapt en daar ogenschijnlijk prima mee functioneert? Besef dan dat je jezelf onvoldoende de gelegenheid geeft om te herstellen van de vorige dag. Vergelijk het maar met een accu die je wel aan de lader hangt, maar voortijdig weer lostrekt. Hij doet het wel, maar de totale capaciteit is een stuk minder groot. Hieronder nog een aantal interessante feiten over slapen, die je misschien nog niet kende.

Slaap inhalen is zinloos

Mensen die een korte nacht hebben gehad, willen dat soms inhalen door de volgende nacht wat uren extra te slapen. Dat heeft weinig zin, want je lichaam zal het tekort vanzelf compenseren door de volgende nacht dieper in slaap te vallen. Langer slapen heeft weinig zin. Ook hier kunnen we weer de vergelijking maken met de accu. Vol is vol en dan heeft het geen zin om de lader nog langer aangesloten te laten zijn.

Lange tijd niet slapen is dodelijk

Heb je jezelf wel eens afgevraagd hoe lang je eigenlijk zonder slaap kunt? De Engelse Maureen Weston zou volgens het Guinness Book of Records maar liefst achttien dagen onafgebroken wakker zijn geweest. Daarna heeft men besloten op dit onderdeel geen nieuwe recordpogingen meer te accepteren, omdat het letterlijk levensgevaarlijk is. Aan een langdurig slaaptekort kun je overlijden. Maar ook als je elke nacht onvoldoende slaap pakt, komt dat je gezondheid al niet ten goede. Je humeur gaat achteruit en je maakt meer fouten, omdat je concentratievermogen vermindert.

Niet sporten vlak voordat je naar bed gaat

Als je moeite hebt om de slaap te vatten, is het geen goed idee om dan maar wat te gaan sporten vlak voordat je in bed stapt. Weliswaar slaap je ’s nachts beter wanneer je jezelf overdag flink hebt ingespannen, maar zorg dan wel voor voldoende tijd tussen die actieve bezigheden en het moment van slapen. Door te sporten stijgt de lichaamstemperatuur en juist een hoge temperatuur is wat je niet nodig hebt in de nacht. Slapen doe je juist beter als je wat afkoelt, vandaar dat ook een kamertemperatuur van zestien graden Celsius geadviseerd wordt voor in de slaapkamer. Het advies met betrekking tot jouw work-out luidt om die af te ronden drie uur voordat je gaat slapen.

Iedereen droomt

Je hoort wel eens mensen zeggen dat ze nooit dromen. De waarheid is dat we allemaal dromen, maar dat niet iedereen even goed in staat is om zich die dromen te herinneren. Daar zijn overigens wel trainingen voor. En wat dromen we dan zoal? Hier blijkt een duidelijk onderscheid te zijn tussen mannen en vrouwen. Waar de dromen van mannen voornamelijk gaan over reizen, seks, werk en wilde dieren, gaan de dromen van mannen vaker over beroemdheden, kleding en bezigheden binnenshuis. Ook seks hoort daar overigens bij, maar bij mannen komt het thema seks ongeveer drie keer vaker voorbij in hun dromen. Bovendien gaat het bij vrouwen vaak niet eens over het hebben van seks, maar meer om het verleidingsproces.

Alcohol helpt je niet om beter te slapen

Soms drinken mensen bewust alcohol in de avond omdat ze menen hierdoor beter te kunnen slapen. Dat is echter een groot misverstand. Weliswaar vallen ze soms eerder in slaap, maar de kwaliteit van de slaap holt achteruit als je alcohol hebt gedronken. Je slaapt minder diep en wordt vaker wakker. Je kunt beter een warme drank nuttigen voor het slapen gaan, omdat dit ontspannend werkt. Kies echter niet voor koffie, want de cafeïne verstoort je slaap. Warme melk dan? Een prima idee, maar het idee dat melk je slaperig maakt is slechts ten dele waar. Het klopt dat melk een stofje bevat dat slaperig maakt, maar dan zou je er wel twee liter (!) van moeten drinken om daarvan te kunnen profteren. En dat is om diverse redenen weer niet aan te bevelen.

Bij volle maan slaap je minder lang

Uit onderzoek is duidelijk geworden dat de stand van de maan invloed heeft op ons slaapgedrag. Menigeen zal het herkennen als iemand vertelt slecht te slapen bij volle maan. De meest gehoorde klacht is dat men bij volle maan meer moeite heeft om in slaap te vallen. Wanneer we de cijfers van een aantal proefpersonen naast elkaar leggen, blijkt het verschil overigens minder groot te zijn dan je misschien zou denken. Het komt al met al neer op een half uurtje minder slaap.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.