Welk type slaper ben jij…?

Heb je er wel eens bij stilgestaan dat iedereen anders slaapt?

We hebben het dan over de houding die je aanneemt als je in bed ligt. Die houding blijkt veel te zeggen over je persoonlijkheid. Ben je een buik- of rugslaper? Lig je liever op je zij? Of is jouw slaaphouding nog anders? Kom erachter wat je slaaphouding te maken heeft met de manier hoe jij in het leven staat!

Op je rug

Wetenschappers menen dat je het beste op je rug kunt slapen. Fysiotherapeuten ondersteunen deze visie, want hierdoor bevinden het hoofd, de nek en de wervelkolom zich in een neutrale positie. Dat wil zeggen dat er geen extra druk op deze delen van het lichaam uitgeoefend wordt. Hierbij geldt overigens wel een voorbehoud, want mensen die lijden aan slaapapneu kunnen juist beter niet op hun rug slapen. Voor hen is een zijligging juist beter. Toch blijkt uit onderzoek dat minder dan tien procent daadwerkelijk op de rug slaapt, met de armen langs het lichaam. Over het algemeen zijn het de wat stillere mensen, die hogere morele normen hebben en zichzelf serieus nemen. Deze mensen staan meestal nauwelijks open voor het delen van emoties of het bespreken van intiemen problemen. Een variant op de rugligging is het slapen met de armen achter het hoofd. Dit noemt men wel de sterrenkijker. Mensen die zo slapen hebben doorgaans een positieve kijk op het leven, zijn meegaand en zeer loyaal.

Op je zij

Mensen die op hun zij slapen, kunnen dat in verschillende variaties doen. Op de eerste plaats is er de zogenoemde foetushouding, die veel mensen toepassen. Het duidt erop dat je gevoelig en sociaal bent als je zo slaapt. De positie van de armen is echter ook nog van belang. Doe je de armen tijdens het slapen naar beneden, dan heb je weinig zorgen en ben je gemakkelijk in de omgang. Ook wordt wel gesteld dat je dan wat meer vertrouwen hebt in de medemens. Mensen die ervoor kiezen om de benen niet geheel, maar slechts gedeeltelijk op te trekken (semi-foetus) hebben weliswaar behoefte aan bescherming, maar vragen om meer bewegingsruimte. Het zijn sociale en zelfverzekerde mensen. Er zijn ook mensen die hun armen naar voren uitstrekken als ze in de foetushouding liggen. Van dit type slaper wordt gezegd dat ze wat cynischer zijn en minder goedgelovig.

Op je buik

De zogenoemde vrije val is de houding waarbij je op je buik ligt, met je hoofd naar opzij en je handen op of onder het kussen. Herken jij jezelf in deze slaaphouding? Dan ben je vermoedelijk erg gezellig, maar kun je niet zo goed tegen kritiek. Overigens is dit niet een heel gezonde slaaphouding. Rug- en nekklachten liggen al snel op de loer, dus zorg in elk geval voor een klein stevig kussen om onder de buik en/of heupen te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat de nek- en rugwervel een meer natuurlijke stand kan aannemen.

Samen met je partner

Deel je het bed met iemand? Ook dan zijn er verschillende mogelijkheden als het gaat om de slaaphouding. Lig je bijvoorbeeld met de ruggen naar elkaar toe gekeerd, dan is het vertrouwen in elkaar groot en is er bovendien respect voor elkaars onafhankelijkheid. Liggen jullie met de gezichten beide in dezelfde richting? Dan spreken we van lepeltje-lepeltje en is er sprake van een sterke emotionele band met elkaar. Deze houding staat voor geborgenheid en saamhorigheid. Lig je met de gezichten naar elkaar toe? Dan duidt dat erop dat je heel close met elkaar bent, elkaar door en door vertrouwt en elkaars diepste geheimen kent. Natuurlijk zijn er ook partners die elk een totaal andere slaaphouding bezigen. Dat kan erop duiden dat je verschillende behoeftes en wellicht zelfs botsende karakters hebt. Dat zou een voedingsbodem voor ruzie kunnen zijn, maar als je allebei wat water bij de wijn doet, kun je elkaar juist prima aanvullen.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.