Doodse stilte

We weten, dat de realiteit van het leven, uiteindelijk de dood is. Het laatste onderdeel van ons bestaan.

Niets meer niets minder. Je kunt er proberen onderuit te fietsen met wat facefillers, oprekprocedures of gezonde voeding. Maar of je het nu wilt of niet, we gaan echt een keer. De laatste twee jaar is mijn leven veelvuldig onderdeel geweest van de dood, zowel in mijn privéleven als in mijn werk. Het levensechte aspect van afscheid nemen van dierbare mensen in mijn omgeving. Wat ik vooral ervaar in deze zo verdrietige processen, is de liefde die vooraan staat, het afscheid nemen en dan proberen het een plek te geven en los te laten. We vinden het vooral heel moeilijk om te praten over wat ons bezielt en bezighoudt. De dood is een onderwerp waar men liever ver vandaan blijft. Er wordt heel veel afgekletst over begrafenissen, overledenen en familievetes. Maar we gaan het liefst niet, naar dat gevoel daar binnen. Datgene dat knaagt als een plagend insect.

De dood is voor velen angstig om naar te kijken

Om de dood eenvoudige reden dat we echt gaan, en ja de vraag blijft voor velen, wat gebeurt er als ik mijn laatste adem uitblaas? Zal onze ziel op zoek gaan naar een ander net geworpen op aarde gehete lichaam. En dit lichaam dan bevruchten met een ziel waarna je dan gebombardeerd wordt als mens? Of zal onze ziel verteren met het omhulsel, die ons liet bewegen in het leven? Hoe het ook zij, velen vormen zijn een mogelijkheid. Geloof datgene waar jij je prettig en senang bij voelt.

Er  zijn tal van bijzondere boeken over dit grootse onderwerp geschreven

Zo ook Elisabeth Kübler-Ross, onder andere met haar boek, The Wheel of Life. Ze heeft een prachtige bijdrage geleverd in het bijna eindige leven van veel mensen. Zij schreef haar eerste boek al in de jaren 60. Zij leert je anders kijken naar de dood, en zij laat je er vooral over nadenken. Vanuit haar professie als medicus, psychiater en thanatoloog, heeft zij mensen meegenomen met haar visie en werkelijkheid. En uiteindelijk heeft ze voor behoorlijke beweging gezorgd betreffende, het sterven in die jaren. Nog steeds zijn haar boeken veel gelezen. Wat zij ervoer is dat haar patiënten die terminaal waren, het juist bijzonder prettig vonden uiteindelijk bepaalde zaken te delen of hun gedachtegang te opperen. Niet meer die doodse stilte. Dat zegt niet, dat dat altijd alleen maar mooi is, maar dat er ook bepaalde aspecten op tafel komen die nog steeds uitgesproken dienen te worden. Over bepaald verdriet, verstopte pijn, met de billen bloot momenten of over grootse (familie)geheimen. Voor het einde daar is, schoon willen zijn van je wellicht negatieve gedachten of belevingen. Voor de laatste keer die keus maken, om datgene te kunnen delen met die persoon die belangrijk voor jou is, en jij belangrijk voor bent. Om daarna in alle rust afscheid te kunnen nemen. Om vervolg te geven aan de missie van Elizabeth Kübler Ross voel ik dit vaak ook als mijn taak dit weer mee te geven aan mijn cliënten. De belangrijkheid te delen om nu in transparantie te leven met elkaar. Voor het te laat is.

Transparant naar vooral eerst jezelf, en dan je omgeving

Wees oprecht, spreek irritaties uit met je kind, je partner, je vader, je moeder, je broer, je zus, familielid of andere dierbaren. Nu is juist het moment om het te doen, waarom zou je wachten? Wachten heeft hier geen toegevoegde waarde. Zeg dat je van je ouders houdt, wanneer jou gevoel zo is. Stel het niet uit, het kan zomaar opeens anders zijn. Er komt een moment, dat je niet meer de keus hebt om je oprechte gevoelens te delen. Dan is het te laat. Bij zovelen is er een stukje verlegenheid ingebakken, omdat ze van thuis uit deze openheid niet hebben meegekregen. Dat maakt het vaak lastig om een eerste stapje in de richting te doen van communiceren, je ziel blootleggen en jezelf laten zien zoals je bent. Maar realiseer je, dat jij de enige bent, die deze stap kan maken voor jezelf. Alles valt te overleven, behalve de dood. Oscar Wilde www.minddrops.nl

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.