Boek 'Mensen met lef' vraagt aandacht voor levend verlies

Verlies kent meerdere vormen. Dat het niet altijd gaat over overlijden is niet iedereen bekend.

Ellis Middelhuis, ervaringsdeskundige en rouwprofessional, lanceerde onlangs het boek 'Mensen met lef: verhalen over levend verlies' met als doel om mensen bewust te maken van het rouwproces bij aandoeningen en ziekten. Het gaat bij levend verlies, ook wel chronische rouw genoemd, om rouwgevoelens die ontstaan wanneer je afscheid neemt van verwachtingen. Manu Keirse inspireerde Ellis om het thema verder bespreekbaar te maken in de maatschappij. Het boek biedt dan ook een diepgaande blik op een levenslang proces vanuit de ervaring van mensen zoals jij en ik.

Manu Keirse, klinisch psycholoog en autoriteit op het gebied van rouw, introduceerde de term levend verlies en verzorgt het voorwoord in het boek. Hij vertelt: ,,Er bestaat zoiets als chronische rouw, verdriet om een verlies dat nooit eindigt. Denk daarbij aan leven met je kind met beperkingen, leven met een chronische lichamelijke of psychische aandoening, leven met iemand die verslaafd is, ongewenste kinderloosheid, ouders en kinderen die door een verstoorde relatie elkaar niet meer zien, je kind afstaan voor adoptie of een vermissing. Je moet je voortdurend aanpassen aan belangrijke veranderingen in je leven. Levend verlies is dus iets wat ons allemaal raakt.’’

Omgang met verandering

Het theoretische deel, verzorgd door rouw- en verliesdeskundige Joke Schippers, biedt inzichten en praktische handvatten. ,,Het probleem is dat men de signalen van rouw niet herkent en deze compleet negeert. Maar ook het erkennen dat het beeld van de toekomst (noodgedwongen) is veranderd ontbreekt’’, volgens Schippers. Kenmerkend voor levend verlies is dat de bron van het verdriet blijft bestaan en daardoor de rouw ook steeds aanwezig is. Het verdriet kan altijd oplaaien, verwacht of onverwacht en dat verergert soms door de jaren heen.

Mensen met lef

Mensen met lef presenteert diverse levensverhalen van moedige mensen die, ondanks dagelijkse uitdagingen, positief in het leven staan. Ook wordt aandacht besteed aan mantelzorgers en de impact van levend verlies op hun leven. Het boek is een oproep aan de samenleving om eens te kijken naar verschillende vormen van verlies. De invloed op het mentale welzijn is groot en vraagt daarom om veel begrip van de medemens. ,,Ik zie het als mijn missie om aandacht te vragen voor levend verlies’’, aldus Ellis. Het boek (ISBN: 9789085750963) is uitgegeven door Maklu en ligt sinds januari 2024 in de winkels.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.