Waarom je een overlijdensrisicoverzekering nodig hebt

Sluit je een hypotheek af om een huis te kopen? Dan ga je een grote schuld aan.

Toch slagen de meeste mensen er probleemloos in om dit bedrag binnen 30 jaar terug te betalen. Als je maandelijks het afgesproken bedrag aflost, lukt dit jou vast en zeker ook. Helaas slaagt niet iedereen hierin. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Jouw partner kan bijvoorbeeld plotseling komen te overlijden. Er valt in dat geval een kostwinner weg, waardoor er mogelijk onvoldoende geld binnenkomt om de hypotheek te betalen. Met een overlijdensrisicoverzekering voorkom je dit. Helaas ziet lang niet iedereen het nut van deze verzekering in. Om jou te overtuigen, vertellen we je in deze tekst waarom je een overlijdensrisicoverzekering nodig hebt.

Nabestaande hoeft het huis niet te verkopen

Eén van de belangrijkste redenen om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, is omdat jouw partner en kinderen in het huis kunnen blijven wonen. Als je plotseling overlijdt, ontvangt een nabestaande namelijk eenmalig een geldbedrag van de verzekeraar. Dit bedrag wordt in één keer gestort, waardoor het direct gebruikt kan worden. Doordat het hier vaak om een grote som geld gaat, hoeven jouw partner en kinderen niet te verhuizen. Dankzij het geldbedrag kunnen zij de hypotheeklasten namelijk blijven betalen. Hierdoor kunnen zij hun leven voortzetten op de oude, vertrouwde plek.

Je sluit een overlijdensrisicoverzekering overigens niet alleen af als je een huis koopt. Ook voor mensen die samen een huis huren, is zo’n verzekering namelijk het overwegen waard. Mocht jouw partner plotseling overlijden, dan hoef je het huurhuis niet te verlaten. Je kunt het geldbedrag namelijk gebruiken om de maandelijkse huur te betalen. Hierdoor hoef je niet op zoek naar een nieuwe woning om jouw leven opnieuw op te bouwen.

Kosten voor de kinderen dekken

Wie denkt dat een overlijdensrisicoverzekering alleen nodig is voor een huis, heeft het mis. Het geld kan namelijk ook gebruikt worden om kosten die voor kinderen gemaakt worden te dekken. De kosten voor kinderopvang zijn hier een goed voorbeeld van. Dankzij een overlijdensrisicoverzekering kan jouw partner de kinderen naar de opvang brengen en zelf aan het werk gaan. Hierdoor komt er meer geld binnen. Het bedrag dat na overlijden uitgekeerd wordt, kan overigens ook gebruikt worden om studiekosten van de kinderen te betalen.

Financiële zekerheid voor nabestaanden

Een derde reden om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, is omdat je hiermee zorgt voor financiële zekerheid voor jouw nabestaanden. Doordat zij eenmalig een geldbedrag uitgekeerd krijgen, hoeven zij zich vaak geen zorgen te maken over de financiën. Hierdoor hebben zij in principe alle tijd om hun leven weer op de rit te krijgen. Het geldbedrag stelt jouw partner bijvoorbeeld in staat om een periode onbetaald verlof te nemen om het verlies te verwerken.

Is een overlijdensrisicoverzekering verplicht?

Veel mensen sluiten een overlijdensrisicoverzekering tegelijkertijd met hun hypotheek af. Maar is een overlijdensrisicoverzekering verplicht? Tot 2018 was het verplicht om deze verzekering af te sluiten bij een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie. Tegenwoordig is dit niet meer het geval. Toch zijn er wel verzekeraars waarbij je verplicht bent een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten voor een hypotheek. De verzekering is in dat geval het onderpand van de lening. Overlijd je plotseling? Dan weet een hypotheekverstrekker dat zij het geleende geld toch terugkrijgen. Als er geen overlijdensrisicoverzekering is afgesloten, is dit maar de vraag. Bij sommige hypotheekverstrekkers ben je verplicht deze verzekering af te sluiten als de lening hoger uitvalt dan een bepaald percentage van de marktwaarde van de woning.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.