Botox tegen rimpels!

Botox is de merknaam van een middel dat Botulinium toxine type A bevat. Dat is een toxine, een gifitg stofje, dat geproduceerd wordt door een bacterie: clostridium botulinum, welke in 1928 voor het eerst in pure vorm kon produceren.

In 1949 kwam men erachter dat het stofje de verbinding tussen zenuwen en spieren kan blokkeren, waardoor de spier tijdelijk verlamd raakt. Het duurde echter nog tot de jaren ’80 voordat het ook echt therapeutisch werd toegepast in de geneeskunde, aanvankelijk bij mensen met een aandoening van de oogspieren. In de jaren ’90 werd het gebruikt voor een spastische slokdarm. De eerste keer dat het effect van botulinum type A op rimpels werd beschreven was in 1989 door een Amerikaanse plastisch chirurg. Rimpels in het gezicht ontstaan doordat de onderliggende spieren samentrekken bij lachen, huilen, boos of verbaasd kijken, eten, gapen, etc. De huid knikt of plooit dan steeds op dezelfde plaats, met op den duur een rimpel op die plaats tot gevolg. De toepassing van botulinum toxine voor cosmetische doeleinden was geboren.

Botox tegen rimpels!

Zoals gezegd wordt het botulinum toxine dus ingespoten in de spieren die rimpels veroorzaken. Het lichaam is echter inventief, want zodra het merkt dat de verbinding tussen de zenuwen die spieren moeten aansturen en de betreffende spieren is geblokkeerd, gaat het nieuwe verbindingen maken, waardoor de werking van botulinum toxine altijd maar tijdelijk is: tussen de 3 en de 4 maanden doorgaans.

Enerzijds is dat een voordeel; mensen kunnen het daardoor een keer proberen om te zien of het iets voor ze is, en als blijkt dat ze ontevreden zijn hebben ze na enkele maanden hun normale motoriek weer terug. Anderzijds is het een nadeel; mensen die erg tevreden zijn met het effect moeten elke 3-4 maanden terug komen. Verder kun je niet elke spier zomaar uitschakelen natuurlijk. Rond de mond is bijvoorbeeld geen goede plek voor injectie, aangezien dat problemen geeft met de normale motoriek van de mond. De meest voorkomende lokatie van injectie tussen de wenkbrauwen, waardoor de zogenaamde frons rimpel wordt behandeld. Daar is het plaatselijk wegvallen motoriek minder opvallend. Verder zijn de kraaienpootjes naast de ogen en het voorhoofd een veel gebruikte locatie. Het is nauwelijks voor te stellen dat de cosmetische toepassing van botulinum toxine type A pas in 2002 door de strenge Amerikaanse FDA goedgekeurd werd voor de Amerikaanse markt. Sindsdien is het heel hard gegaan: de verwachting is dat in 2018 de omzet voor het cosmetisch gebruik van Botox 2,9 miljard dollar zal bedragen. 

Kijk voor meer informatie op de site van Blooming Plastische Chirurgie

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.