Een Ayurvedische milde maaltijd

Het kenmerkende van een ayurvedische maaltijd is dat ze nadruk legt op de smaken in gerechten. De smaken zoet, zout, zuur, bitter, scherp en wrang hebben allemaal een eigen invloed op de spijsvertering.

Omdat mensen een verschillende manier hebben van verteren (bijvoorbeeld wisselend, snel of langzaam) kun je dat door de smaken in de voeding meer in balans brengen. Een pittige maaltijd kan de spijsvertering een boost geven. Heb je een snelle spijsvertering, en dat kenmerkt zich doordat je b.v. bij het opstaan al snel wat moet eten, dan kun je beter de scherpe smaak wat matigen. De onderstaande milde maaltijd is dan ook geschikt voor mensen met een snelle spijsvertering.

Pompoen met spinazie: (voor ongeveer 3 personen)

- ½ flessenpompoen; - 300 gr spinazie; - 2 dl kokosmelk; - Asafoetida- ook wel hing genoemd; - 1 eetlp ghee of kokosolie - 1 thlp komijnzaad; - 1 thlp geelwortel; - Snufje zout; - Zwarte peper; het gerecht opgediend

Bereiding:

Schil de pompoen, snijd in blokjes en laat deze bijna! gaar worden in een laagje water of in de stoompan. Was de spinazie goed. Verwarm in een koekenpan de ghee (of kokosolie) en doe daarin de komijnzaadjes, laat ze springen maar zorg dat ze niet verbranden. Doe het vuur laag en voeg de andere kruiden toe behalve het zout. Fruit in dit kruidenmengsel de ui. Mocht het wat droog worden, giet er dan alvast een beetje kokosmelk bij. Voeg dan de blokjes pompoen toe en de rest van de kokosmelk. Doe de deksel op de pan en laat de pompoen zich verzadigen met de kruiden en de kokosmelk. Intussen stoom je de spinazie beetgaar. Hak de spinazie wat fijner en schep het op het laatste door de pompoen, voeg naar smaak wat zout toe.

Serveer met: bietencarpaccio met walnoten (3 personen)

- 2 gekookte biologische Bietjes; - Handje walnoten; - Dressing van: - 1 eetl. Citroensap; - Eetl. olijfolie; - Gemberrasp van 1½ cm gemberwortel; - Heel klein beetje peper; - ½ 1 theel. bouillonpoeder “Vetara” natuurvoedingswinkel (zout) - Theel. honing; - Mint (kan gedroogde mint zijn) Maak de dressing van citroensap, olijfolie, honing, peper en bouillonpoeder. Knisper in de dressing de droge mint en als je verse hebt snijd dan wat reepjes mint. Snijd dunne plakjes van de bieten op een schaal (of op het bord). Besprenkel met de dressing en garneer met de walnoten. Je kunt dit gerecht eventueel serveren met basmati rijst. Het ziet er mooi uit als je er een bolletje rijst bij serveert (met de ijsknijper). Annemarie Peters www.ayurvitaal.nl

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.