Waarom we meer spinazie zouden moeten eten

Miljoenen mensen over de hele wereld keken naar de tekenfilms van Popeye, de stoere zeebonk die zijn kracht te danken heeft aan het eten van spinazie.

Het is vermoedelijk een van de beste marketingcampagnes ooit, bedacht door de Amerikaanse overheid. Maar wel met een boodschap die je beter niet in de wind kunt slaan. Het eten van groene groenten, zoals spinazie, boerenkool en andijvie, zorgt voor een betere spierfunctie. Dat is opnieuw bevestigd door onderzoekers van de Edith Cowan University (ECU) in Australië. De onderzoeksresultaten werden dit jaar gepubliceerd in het blad Journal of Nutrition.

Het idee om de populaire tekenfilmfiguur Popeye reclame te laten maken voor spinazie vindt zijn oorsprong in de jaren 30 van de vorige eeuw. De Amerikaanse overheid besefte dat veel mensen door de financiële crisis van dat moment niet in staat waren om vlees te kopen, omdat het simpelweg veel te duur was geworden. Er moest dus een voedzame maaltijd samengesteld worden zonder vlees. Spinazie was volop beschikbaar en veel goedkoper, dus liet men Popeye spinazie eten om daarmee zijn grote spierkracht te verklaren. De consumptie van spinazie steeg daardoor met een derde en dat mag je gerust een succesvol resultaat noemen. De wetenschappers van de ECU bestudeerden de gegevens van 3.759 Australiërs die gedurende een periode van twaalf jaar hadden deelgenomen aan een onderzoek. Ze concludeerden dat er een verband is tussen de nitraatconsumptie en de fysieke kracht van de betrokken personen. Volgens dr. Marc Sim, die het onderzoek leidde, toont dit aan dat voeding een belangrijke rol speelt in de algehele gezondheid en dat nitraatrijke groenten de spierkracht kunnen versterken.

Vitaminen

Het beste kun je kiezen voor de pure versie van groene groenten en niet voor supplementen. In de groenten zitten namelijk nog veel meer waardevolle stoffen, zoals vitaminen. Voor het versterken van je spieren heb je er niet eens zo enorm veel van nodig. Volgens de onderzoekers is dertig gram per dag al voldoende om dat effect te bereiken. Dat wil overigens niet zeggen dat deze hoeveelheid voldoende zou zijn om gezond te leven. Niet voor niets adviseert men om dagelijks 250 gram groenten te consumeren. Het gaat immers niet alleen om de spierkracht, maar ook om de vele andere lichaamsfuncties waarvoor groenten een belangrijke factor zijn. Behalve het eten van gezonde voeding is het daarnaast belangrijk om voldoende te bewegen en het lichaam te trainen.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.