Alcoholgebruik tijdelijk op pauze leidt tot minder drinken

Alcoholgebruik tijdelijk op pauze leidt tot minder drinken op lange termijn Inschrijving 2018 is geopend! Tijdelijk je alcoholgebruik op pauze zetten leidt ook daarna tot 30% minder glazen alcohol drinken. Dat blijkt uit recent onderzoek van Tranzo, wetenschappelijk centrum zorg en welzijn van Tilburg University onder de deelnemers aan IkPas 2017.

Alcoholgebruik tijdelijk op pauze leidt tot minder drinken op lange termijn

Inschrijving 2018 is geopend!

Tijdelijk je alcoholgebruik op pauze zetten leidt ook daarna tot 30% minder glazen alcohol drinken. Dat blijkt uit recent onderzoek van Tranzo, wetenschappelijk centrum zorg en welzijn van Tilburg University onder de deelnemers aan IkPas 2017. Maar liefst 70% van de deelnemers drinkt ruim een halfjaar na de actie minder dan voor de start. Dat de hoeveelheid met een derde vermindert komt doordat per gelegenheid minder wordt gedronken, maar ook doordat er minder vaak wordt gedronken, zowel doordeweeks als in het weekend.

Wat levert IkPas op?

De deelnemers van IkPas merkten meer positieve effecten van een maand het alcoholgebruik op pauze zetten. Zo voelt meer dan de helft van de deelnemers zich fitter, slaapt 40% beter, 20% valt af en 38% heeft geld bespaard. Ruim 65% van de deelnemers is zich bewuster geworden van de rol die alcohol in hun leven speelt. 43.5% heeft het gevoel een gewoonte te hebben doorbroken en 43.7% kan beter nee zeggen tegen alcohol.

Onderzoek naar de effecten van IkPas

Het onderzoek werd uitgevoerd vanuit Tranzo, onderzoekscentrum Zorg en Welzijn van de School of social and behavioral sciences van Tilburg University in samenwerking met het lectoraat verslavingspreventie van Hogeschool Windesheim. Het onderzoek bestaat uit het verspreiden en analyseren van online vragenlijsten die deelnemers op drie meetmomenten invulden: voorafgaand aan IkPas, zes weken en zes maanden na IkPas. Coördinator Academische Werkplaats Verslaving Tranzo Rob Bovens: 'Opvallend is dat veel mensen hun persoonlijke doelen bereiken met de actie. En voor het eerst sinds de start van de actie in 2015 vertonen meer deelnemers achteraf een gezonder drinkpatroon dan alcoholgebruikers in de Nederlandse bevolking. Dit effect treedt ook op bij ouderen, van wie ook uit óns onderzoek blijkt dat zij de grootste gewoontedrinkers zijn’.

IkPas 2018

In februari start er weer een nieuwe IkPas-actie, georganiseerd door Stichting Positieve Leefstijl met ondersteuning van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. IkPas is een actie om je alcoholgebruik tijdelijk op pauze te zetten. Het is de Nederlandse vertaling van campagnes die ook in veel andere landen wordt gehouden: Tournee Minerale in België, Dry January in Engeland en OcSober in Australië. Allen hebben ze een soortgelijke insteek: een fris begin van het nieuwe jaar en de uitdaging met jezelf aangaan. Onder de paraplu van IkPas voeren gemeenten, GGD’s, Verslavingszorg en een groeiend aantal bedrijven door het hele land de actie lokaal en regionaal uit. Op 14 februari 2018 start de 40 dagen actie, die gelijkloopt met de traditionele vastentijd en duurt tot en met 25 maart. Van 1 maart tot en met 30 maart 2018 vindt de 30 dagen versie plaats. Iedereen die ook mee wil doen en de voordelen zelf wil ervaren kan zich vanaf vandaag inschrijven voor IkPas 2018 via www.ikpas.nl.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.