Zoeter dan zoet: Stevia rebaudiana

Om overgewicht te verminderen, is een gezonde leefstijl natuurlijk een eerste vereiste: vezelrijk eten en regelmatig bewegen zijn hierbij belangrijk. Daarnaast kun je veel gezondheidswinst behalen door suiker rigoureus van je menu te schrappen.

Maar als je dol op zoet bent, kan dat een hele opgave zijn. Een alternatief voor suiker zijn steviaproducten, gemaakt van het plantje Stevia rebaudiana.

Paraguay

De plant komt van nature voor in een klein gebied in het noordoosten van Paraguay en net over de grens in het buurland Brazilië. Hij groeit aan de oevers van moerassen, maar ook in grasachtige gebieden tot zo’n 700 meter hoogte. Stevia rebaudiana behoort tot de familie van de composieten, waartoe ook Arnica en Calendula behoren, planten die in de homeopathie zeer bekend zijn. Het geslacht Stevia bestaat uit maar liefst 280 soorten, waarvan er niet een net zo zoet smaakt als Stevia rebaudiana. Hoe meer zon de plant krijgt, hoe hoger het gehalte aan steviosiden en hoe zoeter de plant zal smaken. De zoetkracht van de bladeren is vele malen sterker dan die van suiker.

Indianen

De Guaraní-indianen uit Paraguay gebruikten Stevia rebaudiana eeuwenlang als belangrijkste ingrediënt van hun voeding en medicijnen, voordat de plant in het Westen in beeld kwam. Ze noemden de plant Caa-ehe of Azuka-CAA, namen die verwijzen naar de uitzonderlijk zoete smaak van de bladeren.

Geneeskrachtige eigenschappen

Aan Stevia rebaudiana worden tal van geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. Uit onderzoek is gebleken dat de plant een regulerend effect heeft op de bloedsuikerspiegel en helpt bij diabetes. In Paraguay schrijven artsen dan ook thee van steviabladeren voor aan diabetespatiënten. Daarnaast heeft de plant een antibacteriële en een antischimmelwerking. Poetsen met stevia zou de kans op gaatjes en tandvleesontsteking verminderen. Bovendien worden tanden er ook nog eens witter van.

Ondersteunende rol

Ook staat stevia bekend om z’n bloeddrukverlagende werking bij mensen met een hoge bloeddruk. Stevia stimuleert de spijsvertering en er wordt sneller een punt van verzadiging bereikt. Hierdoor zou de plant een ondersteunende rol kunnen vervullen bij het afvallen. Hoewel consumenten stevia vooral kennen als het witte, zoet smakende extract van steviabladeren, gelden deze medicinale eigenschappen toch vooral voor de plant als geheel.

Wist je dat...

  • stevia ook gebruikt kan worden door diabetespatiënten?
  • de zoetkracht van stevia dertig keer zo groot is als die van suiker? Doseer dus met mate;
  • je ook thee van steviabladeren kunt zetten?
  • dat deze thee heel gezond is? Bron: Lijfblad

Meer informatie over Homeopathie?
Kijk op www.vereniginghomeopathie.nl

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.