Zo maak je je neus schoon met zoutoplossing

Iedereen heeft er wel eens last van: een verkoudheid.

Het slijmvlies in de neus- en keelholte is opgezwollen en je neus raakt verstopt, waardoor je lastiger kunt ademhalen. In dat geval is het aan te raden om je neus te spoelen met zoutoplossing. Dit is een veilige en effectieve manier om zo snel mogelijk van je verkoudheidsklachten af te komen. In dit artikel lees je hoe je het beste je neus schoon kunt maken met zoutoplossing.

Gebruik een goede neusdouche

Voorheen werd vaak een spuitje gebruikt om de neus te spoelen, maar tegenwoordig zijn er allerlei plastic spoelkannetjes en speciale neusdouches verkrijgbaar om je neus veilig mee schoon te kunnen maken. Zorg ervoor dat je een goede neusdouche aanschaft om het spoelen van de neus zo effectief en aangenaam mogelijk uit te kunnen voeren.

Ook is het belangrijk dat de neusdouche goed schoon te maken is, zodat er geen virusdeeltjes achterblijven die je opnieuw kunnen besmetten.

Gebruik een zoutoplossing

Het spoelen van de neus doe je het beste met een zoutoplossing. Deze zoutoplossing kun je zelf bereiden door een theelepel keukenzout op te lossen in 250 ml lauwwarm (kraan)water. Deze verhouding komt overeen met de concentratie zout en water in het lichaam en wordt ook wel ‘isotone zoutoplossing’ genoemd. Je kunt spoelzout ook voorverpakt kopen bij de (online) apotheek of drogist. Dit dient geen medisch voordeel, maar is wel gemakkelijk.

Gebruik de neusdouche volgens de gebruiksaanwijzing

Voor het beste resultaat is het belangrijk om de gebruiksaanwijzing van de neusdouche zo precies mogelijk op te volgen. Doorgaans verloopt het spoelproces als volgt. Buig je hoofd opzij, zet de neusdouche op het neusgat en start met het neusgat dat het minst verstopt is. Door de druk komt de neusspoeling vanzelf op gang. De zoutoplossing spoelt het ene neusgat in en het andere weer uit. Wissel halverwege af en giet de resterende oplossing in het andere neusgat.Droog en dep je neus zacht met een handdoek of zakdoek. Snuit vervolgens rustig je neusgaten één voor één zo leeg mogelijk.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.