Weerstand - verkoudheid

Weerstand - verkoudheid September, de overgang van de zomer naar de herfst. Het wordt weer kouder en we zijn weer meer binnen.

Het is ook de periode waarin de verkoudheid om de hoek komt kijken. De algemeen geaccepteerde verklaring is dat dat komt omdat mensen weer meer op elkaar zitten omdat we meer binnen zijn en daardoor het virus zich beter kan verspreiden. Dit gaat echter niet helemaal op, we werken immers nog in hetzelfde gebouw en juist in de zomer hebben we meer sociaal contact en zijn meer onder de mensen doordat er veel activiteiten georganiseerd worden. Vanuit de traditioneel Chinese geneeskunde (TCM) wordt op een andere manier naar gekeken naar het optreden van verkoudheid in de herfst. In deze filosofie wordt onder andere gekeken naar de invloed van de seizoenen en de energie van de organen. De herfst bijvoorbeeld staat in het teken van droogte. Ook al is het vaak nat in de herfst, met droogte wordt bedoeld dat de natuur verschrompelt en verdort. De blaadjes vallen van de bomen en de natuur bereidt zich voor op de winter, de rustfase. Ook bij ons mensen heeft de droogte invloed, hetgeen zich kan uiten in bijvoorbeeld geïrriteerde slijmvliezen en ogen, droge stoelgang en droge hoest. In de TCM wordt ook uitgegaan van de energie van onze organen; ieder orgaan heeft zijn eigen energie. De herfst staat ook in het teken van de longenergie en die maakt weer een belangrijk deel uit van de weerstandsenergie. Er wordt in dit seizoen meer gevraagd van de longenergie en die wordt ook beïnvloed door de koude en wind van buiten. En wat meer aangesproken wordt, raakt ook eerder uit balans, waardoor de weerstand af kan nemen. En dan heeft een virus meer vrij spel. Dus vanuit het TCM gezichtspunt is het optreden van verkoudheid een logisch gevolg van het seizoen en van het afnemen van de weerstand. Je kunt je hier tegen wapenen, door je goed aan te kleden buiten. Ook kun je de droogte inperken door bijvoorbeeld niet veel warm gekruid voedsel te eten. Maar ook de longenergie zelf kun je versterken met bepaalde voedingsmiddelen, kruiden, acupunctuur of oefeningen. En als een virus langskomt, bepaalt hoe je lichaam ermee omgaat, of het de weerstand kan bieden. Zorg goed voor jezelf, dat is een begin. En zo kom je ook goed de herfst weer door. Janey Wilke- van der Neut www.balans-co.nl

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.