Snurken voorkom je met een sticker

Snurken voorkom je met een sticker Een bericht dat wellicht zorgt voor enige hilariteit, maar door onderzoekers bloedserieus wordt genomen. Snurken kun je voorkomen door een sticker op je mond te plakken.

Nou ja, niet zomaar een sticker, in de Verenigde Staten is een speciale sticker ontwikkeld die ervoor moet zorgen dat er minder wordt gesnurkt en dat de mensen die alsnog snurken daarbij minder lawaai produceren. Goed nieuws dus voor partners die niet meer in dezelfde ruimte slapen omdat ze het gesnurk van hun geliefde niet langer konden aanhoren. Ademen horen we in principe via de neus te doen. Vaak hebben mensen er een gewoonte van gemaakt om door de mond te ademen en dat kan leiden tot snurkgeluiden. Wat er dan gebeurt is dat een hele lading koele buitenlucht via de mond naar de achterkant van de keel stroomt. Daar klapt die luchtstroom met hoge snelheid op het aldaar aanwezige weefsel, dat tot trillen wordt gebracht. Zo ontstaan snurkgeluiden en die kunnen tamelijk irritant zijn. Een speciale sticker, de de zogenoemde Varnum Mouthpiece, moet voorkomen dat we via de mond een grote hoeveelheid lucht inademen. Er blijft nog steeds sprake van een kleine luchtstroom, want deze sticker is uitgerust met een klein ventiel. Plak de sticker op je mond voordat je gaat slapen en het snurken neemt met gemiddeld dertig procent af, zo beloven de wetenschappers. Het is overigens geen maatregel die je de rest van je leven elke dag moet nemen, want door het gebruik van de sticker went je lichaam aan de nieuwe situatie en gaat het ademen via de neus na verloop van tijd vanzelf. De sticker is vanaf dat moment overbodig geworden. Ongeveer veertig procent van alle volwassen mannen snurkt regelmatig. Vrouwen snurken minder vaak, bij hen ligt het cijfer op vierentwintig procent. We snurken meer naar mate we ouder worden en uit onderzoek blijkt bovendien dat erfelijkheid ook een zekere rol speelt, want er zijn families waar duidelijk meer wordt gesnurkt dan bij anderen. Wanneer je op je rug slaapt, heb je een grotere kans om te gaan snurken. De lichaamshouding is dus ook een belangrijke factor, het beste kun je kiezen voor een zijligging tijdens het slapen. Het slapen op de buik wordt sterk afgeraden, omdat dit een te grote belasting vormt voor de nek. Het is natuurlijk denkbaar dat iemand in slaap valt op zijn zij en vervolgens tijdens de slaap alsnog op zijn rug draait, daarvoor zijn speciale slaappositietrainers verkrijgbaar. Verder zijn er wat zaken in de levensstijl van invloed op snurken. Hoe dikker je bent, hoe groter de kans op snurken. Hou dus het lichaamsgewicht goed in de gaten. Verder is bekend dat alcohol ook een veroorzaker is van snurken. Het verslapt immers de spieren in ons lichaam en dat werkt snurkgeluiden in de hand.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.