Snot hoort kleurloos en enigszins transparant te zijn

Iedereen heeft wel eens een loopneus gehad. Een loopneus kan een signaal zijn van verkoudheid, maar dat hoeft lang niet altijd.

Je kunt namelijk ook een loopneus krijgen door een allergische reactie of door prikkelingen die veroorzaakt worden door bepaalde geuren, door inspanning of zelfs door veranderingen in temperatuur. Met name dat laatste ervaren we juist in deze periode van het jaar heel vaak. Als je naar buiten gaat in de winter, kom je opeens in een omgeving terecht waar de temperatuur veel lager is. Het verschil kan wel twintig tot dertig graden zijn en daar reageren de slijmvliezen in de neus op. Ze scheiden meer vocht af en daardoor ontstaat een loopneus. Als je verder niets mankeert, hoort snot kleurloos en enigszins transparant te zijn. Heeft jouw snot een andere kleur? Dan kan dit erop duiden dat er iets niet in orde is met je gezondheid.

Wit snot

Een veel voorkomende situatie is de productie van snot dat wit van kleur is. Dit kan een aanwijzing zijn van een beginnende verkoudheid, maar het kan er ook op duiden dat je veel zuivelproducten hebt genuttigd. Van de vetten die deze producten bevatten, wordt snot ook dikker. Is dit bij jou het geval, dan weet je meestal zelf wel of het aan een verkoudheid of aan overmatige inname van zuivelproducten te wijten is. Als het om de zuiveloptie gaat, kun je dus beter je voedingspatroon aanpassen. Je snot zal dan vanzelf weer dunner en meer transparant worden.

Geel snot

Naarmate een verkoudheid voortduurt, wordt je snot vaak geel van kleur. Dat komt omdat je lichaam druk bezig is af te rekenen met het verkoudheidsvirus. De witte bloedcellen in je lichaam voeren deze strijd en zorgen ervoor dat het virus je lichaam uit wordt gewerkt. Eigenlijk is geel snot dus een positief signaal, want het wijst erop dat het herstelproces in volle gang is. Het is niet nodig om antibiotica te slikken. Als je gezond bent, zal je eigen afweersysteem voldoende in staat zijn om de vijand te verslaan. Mocht de verkoudheid na anderhalve week nog steeds niet verdwenen zijn, dan is het raadzaam om met de huisarts te overleggen.

Groen snot

Ook wanneer je snot een groene kleur krijgt, is dat in principe nog geen reden tot ongerustheid. Ook in dit geval kan die kleur veroorzaakt worden door witte bloedcellen. Mogelijk heb je een bacteriële infectie opgelopen waarmee je lichaam korte metten maakt. Net zoals bij geel snot geldt bij groen snot dat afwachten het beste advies is. Blijft de groene kleur ook na tien dagen nog steeds aanwezig, dan kun je beter even overleggen met je huisarts.

Rood snot

Kleurt je snot rood (of roodbruin) in plaats van geel of groen, dan is er mogelijk meer aan de hand. Ook nu is er nog niet direct reden voor ongerustheid, want die rode kleur wijst vaak op een ontsteking in de holtes naast de neus. Door zo’n ontsteking kan wat bloed vrijkomen en als dat zich met snot vermengt, krijgt je snot een rode kleur. Waakzaamheid is wel geboden, want die rode kleur kan ook duiden op een aandoening als bronchitis. Heb je naast neusklachten ook last van koorts die meerdere dagen aanhoudt? Neem dan contact op met je huisarts.

Niet snuiten

Veel mensen zijn geneigd om een loopneus (vaker) te snuiten, maar eigenlijk is dat niet de meest gezonde optie. Het is beter om je neus op te halen. Daardoor zuig je namelijk ook snot uit je holtes weg, terwijl je het er door te snuiten juist in die holtes blaast. Daarmee vergroot je de kans op een bijholteontsteking. Kies je er toch voor om te snuiten? Knijp dan altijd één neusgat dicht tijdens het snuiten. Je snuit beide neusgaten dus niet tegelijk, maar na elkaar. Gebruik uit oogpunt van hygiëne altijd een schone zakdoek.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.