Mediteren, zet de wereld even stil

Mediteren is helemaal in. Een paar jaar geleden was meditatie alleen voor mensen die met spiritualiteit bezig waren.

Nu lees je erover in de Flair en de Linda. Waarom is meditatie ineens zo belangrijk, vraag je je misschien af. Wat heb je eraan om op een kussentje in een ongemakkelijke houding stil te zitten en op je ademhaling te letten? En eigenlijk hebben we daar toch ook helemaal geen tijd voor? Daar zit precies het knelpunt We jakkeren maar door met onze mobiel in de hand, ondertussen onze ‘to do’ lijstjes afstrepend, altijd bereikbaar via de mail, whats app en facebook. We zijn bezig met regelen, controleren en doen en vooral gericht op de wereld buiten ons. We laten daarmee een belangrijk aspect liggen. Er speelt zich namelijk ook van alles af in onze binnenwereld, in het lichaam. Omdat we zo druk zijn met de buitenwereld, zijn we ons steeds minder bewust van de signalen van het lichaam. Door de aandacht regelmatig naar binnen te richten, voelen we ons lichaam beter en worden we ons bewust hoe het echt met ons gaat. Het tijdig signaleren van onrust of ongemak kan helpen voorkomen dat we ziek worden. Het brein produceert de hele dag gedachten, de ene meer belangrijk dan de andere. Je kunt onze hersenen vergelijken met de Google zoekmachine. Denk aan een woord en het brein roept onmiddellijk allerlei gedachten op die met dat woord te maken hebben. Zo dwaalt onze geest de hele tijd af. Tussen al die gedachten zitten overtuigingen uit onze jeugd, woorden die iemand tegen je gezegd heeft, verzet tegen de dingen die je moet doen, oordeel-, stress en angstgedachten. Het lijf kent geen verschil tussen gedachten die echt waar zijn of slechts mogelijke opties.  Je lichaam reageert dus op alle impulsen, positief en negatief. Als je veel kritische gedachten hebt, ervaar je stress die eigenlijk niet nodig is. Als er continue stresshormoon wordt aangemaakt, kan dat op de langere termijn je weerstand verminderen en een burnout veroorzaken.

Mediteren, zet de wereld even stil

Als je gaat mediteren, richt je je blik naar binnen. Je wordt je bewust van wat er in je lichaam gebeurt en kijkt naar alle gedachten zonder erin mee te gaan. In eerste instantie blijft je hoofd ratelen maar als je het vaker doet, neemt de drukte af. Tijdens de meditatie zie je dat je niet alle gedachten serieus hoeft te nemen. Je bent niet al die gedachten maar kunt ze als kijker observeren. Tussen alle gedachten zit een rustpunt. Als je vaker gaat mediteren, worden die stiltes steeds langer. Je herkent sneller wanneer je hoofd aan het stressen is en kunt het dan stoppen. Dat geeft innerlijke rust en emotionele balans. Als je mediteren in je eentje lastig vindt, kun je een cursus doen. Er is altijd wel een vorm van meditatie die bij je past. Onderzoek wijst uit dat regelmatig mediteren je immuunsysteem versterkt , de concentratie verbetert, een gezond slaappatroon bevordert en ons vrolijker maakt. Anka Blankendaal, natuurgeneeskundig therapeut www.ankablankendaal.nl          

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.