Wees matig met zout!

Dat teveel zout niet goed is voor ons lichaam, is algemeen bekend. Met name de Nierstichting zet fors in op een bewustwordingscampagne tegen het gebruik van teveel zout, omdat veel nieraandoeningen hiermee rechtstreeks verband houden.

Minder bekend is wellicht dat de kans op een hartziekte bij diabetes ook groter is wanneer we te zout eten. Dit laatste blijkt uit recent Japans onderzoek. Een groep van 1.588 mensen werd door onderzoekers acht jaar lang gevolgd. Deze mensen waren allen tussen de 40 en 70 jaar oud. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat mensen met een gemiddelde zoutinname van 5,9 gram per dag twee keer zoveel risico lopen op hart- en vaatziekten als mensen die gemiddeld 2,8 gram zout per dag binnen krijgen. Opvallende cijfers, zeker gezien het feit dat algemeen wordt geadviseerd om maximaal 6 gram zout per dag te eten.

Matig met zout

Voor een gezonde leefstijl ligt die 6 gram dus, gezien de onderzoeksresultaten, nog behoorlijk aan de hoge kant. Overigens eten we in Nederland veel te zout. Mannen eten gemiddeld 9,9 gram zout per dag en vrouwen 7,5 gram per dag. Via www.gripopzout.nl zijn tips te verkrijgen over het verlagen van de zoutinname. Uit het Japanse onderzoek blijkt ook dat het effect van teveel zout nog erger is wanneer tevens de bloedsuikerspiegel niet goed onder controle is.  

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.