Wat vindt u van dit artikel? - 1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (Nog geen beoordelingen)
Loading...

Sproeten zijn kleine bruine vlekjes op de huid. Sommige mensen hebben er veel, bij andere mensen zijn ze nauwelijks te vinden. Hoe komt dat…?

Wat zijn sproeten?

Om die vraag te beantwoorden is het zinvol om eerst te weten wat de vlekjes nou precies zijn. Gekscherend wordt wel eens gezegd dat het de verroeste uiteinden zijn van stalen zenuwen, maar dat is natuurlijk slechts een grappig bedoelde opmerking. Onze huid kleurt bruin wanneer we in de zon zitten. Die bruine kleur wordt veroorzaakt door het pigment in de huid, genaamd melanine. Wanneer de melanine in de huid niet gelijkmatig is verdeeld, maar zich concentreert in een soort klontjes, worden dat bruine vlekken die we sproeten noemen. Ze hebben meestal een doorsnee tussen twee en vier millimeter. In sommige gevallen zijn ze groter, maar nooit groter dan 10 millimeter in doorsnee.

Of je veel of weinig sproeten hebt is genetisch bepaald. Je kunt er dus ook niets aan doen om dat te veranderen. Overigens hebben vrouwen vaker sproeten dan mannen. Mannen hebben daarentegen weer vaker zogenoemde zomersproeten, die ontstaan onder invloed van blootstelling van de huid aan zonlicht. Zomersproeten kunnen daarom, in tegenstelling tot de genetisch bepaalde variant, wel worden voorkomen door minder vaak en minder lang in de zon te zitten. Maar waarom zou je sproeten willen voorkomen…? Sproeten worden doorgaans gezien als één van de zeven schoonheden en dus hoeft iemand zich er totaal niet voor te schamen wanneer er veel sproeten zichtbaar zijn. Een interessant gegeven is overigens dat baby’s nog geen sproeten hebben. Vrij kort daarna ontstaan ze, om vervolgens de rest van je leven aanwezig te blijven.

Deel dit bericht op

Lees ook

» Hoe geneest een wond
» Hoe schoon is ons kraanwater?
» Het wordt zomer! Kies de juiste zonnebrandcrème
» Facelift anno 2015
» ZIJ en de zon…
Redactie

10-09-2014 om 15:41

Tags: ,


Reageren op dit artikel