Wat kan je doen voor betere zorg

Wat kun je als patiënt zelf doen om betere zorg te krijgen? Heel veel! Ziekenhuizen stellen graag de patiënt centraal, maar die moeite is betrekkelijk zinloos als de patiënt niet ook zelf zijn steentje bijdraagt. Als adviseur in de zorg heb ik gezien dat een klein deel van de patiënten zich wezenlijk anders dan anderen gedraagt.

Zij kiezen een heel actieve rol. Daardoor krijgen ze een beter passende behandeling en zijn ze sneller beter. Ik ben ervan overtuigd dat vrijwel iedereen in staat is om als patiënt de regie te nemen in het eigen zorgtraject. In iedere fase van je zorgtraject zijn er stappen die je als patiënt kunt zetten. Die stappen heb ik inzichtelijk gemaakt in een model: de POWER Piramide. P van Principes. Een van de belangrijkste principes is dat je jezelf en je arts als gelijkwaardig beschouwt. Natuurlijk is de arts expert op het gebied van een bepaalde aandoening of lichaamsdeel. Maar jij bent expert op het gebied van wat de ziekte met jou doet, je medische verleden en wat voor jou belangrijk is. O van Onderzoeken. Het is van het grootste belang dat je snel de juiste diagnose krijgt. Welke vragen moet je stellen? En hoe zorg je ervoor dat je arts niet in een ‘tunnelvisie’ belandt? W van Weten. Als de diagnose bekend is, stelt de arts doorgaans een behandeling voor. De meeste patiënten zeggen hierop netjes “Ja, dokter”. Powerpatiënten daarentegen zeggen “Interessant, dokter, daar wil ik graag meer over weten” en ze vragen de arts bovendien welke andere mogelijkheden er zijn. Als Powerpatiënt bepaal je samen met je arts welke behandeling voor jou het beste is. E van Energiek. Onderga de behandeling niet passief, maar werk energiek en actief  mee. Zo voorkom je aangeleerde hulpeloosheid, merk je eventuele complicaties sneller op en verhoog je de effectiviteit van de behandeling. R van Resultaat. Hoe houd je – na de behandeling - de resultaten vast en bespoedig je een snel herstel? Omdat je de arts nu slechts nog sporadisch ziet is het belang van je eigen rol alleen maar toegenomen. Zelf meedenken over de meest geschikte behandeling leidt tot betere zorg. En dat leidt overigens, anders dan veel mensen denken, niet tot hogere maar juist lagere kosten! Wil je meer weten over de Power Piramide? Neem dan eens een kijkje op www.powerpatient.nl! Wil Konings

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.