Pijnlijke bult op oor

bevriezen met vloeibare stikstof is de eerste optie om Chondrodermatitis nodularis helicis te behandelen.

Pijnlijke bult op oor

Op mijn spreekuur zie ik een nette man die een ongeruste indruk maakt. “Dokter, ik heb zo'n pijn aan mijn oor, ik kan zo niet slapen van de pijn, is het kanker?” Ik nodig hem uit op de onderzoeksbank en ik zie onder de felle lamp aan één oor, op de oorschelprand een klein glad bultje. Vrij snel spreek ik mijn vermoeden op Chondrodermatitis nodularis helices uit en kan ik hem gerust stellen. Zo'n bult treedt meestal op aan het oor waarop het meest geslapen wordt. Het kan soms ook rood van kleur zijn en in een later stadium kan er een klein wondje met een korstje ontstaan midden op het bultje.

Wat is Chondrodermatitis nodularis helicis

Chondrodermatitis nodularis helicis is een ontsteking van het kraakbeen van het oor, meestal aan de oorrand. Men vermoedt dat het wordt veroorzaakt doordat er weinig vet tussen de huid en het kraakbeen zit aan de oorrand. Door het ontbreken van het onderhuidse vet ontbreekt de bescherming van het kraakbeen tegen druk van buitenaf, zoals de druk van het hoofdkussen. Daardoor ontstaat er beschadiging van het kraakbeen, dit kan pijnlijk gaan ontsteken. Vooral mannen van middelbare leeftijd hebben er last van.

Hoe behandelt de dermatoloog?

Bevriezen met vloeibare stikstof is de eerste optie om Chondrodermatitis nodularis helicis te behandelen. Als 2e optie wordt gekozen om met een operatie het aangetaste stuk kraakbeen te verwijderen. Meestal kan dit onder lokale verdoving met cosmetisch fraai herstel. Vrij snel na de ingreep zullen de pijnklachten verdwijnen. Soms kan na verloop van tijd weer recidief optreden of zelfs de andere zijde ook Chondrodermatitis nodularis helicis vertonen. www.dryclinic.nl

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.