Goed de bijsluiter lezen: hierom is het belangrijk

Als je een nieuw medicijn krijgt voorgeschreven, ben je misschien wel geneigd om de bijsluiter niet goed te lezen.

Al die tekst: het lijkt soms onnodig om dit allemaal door te spitten. Het is heel belangrijk om dit tóch altijd te doen, zodat je goed op de hoogte bent van alle mogelijke risico’s en weet in welke situaties je het medicijn misschien beter niet kan innemen. Waar is de bijsluiter voor bedoeld en waar let je allemaal op als je een bijsluiter leest? We zetten het voor je op een rij.

Wat staat er in een bijsluiter?

Bij een medicijn zit altijd een bijsluiter: hierin staan belangrijke dingen die je moet weten voordat je het inneemt, zoals:

  • waarvoor het medicijn precies is bedoeld
  • hoe je het medicijn correct gebruikt
  • welke bijwerkingen het mogelijk kan geven en hoe groot de kans hierop is
  • wanneer je het medicijn niet mag gebruiken of wanneer je voorzichtig ermee moet zijn
  • welke stoffen er in het medicijn zitten
  • hoe je het medicijn op de juiste manier bewaart
  • met welke andere medicijnen je het eventueel niet mag combineren

Zo mag je na inname van bepaalde medicijnen bijvoorbeeld niet autorijden of alcohol drinken. Het is belangrijk voor je eigen én andermans veiligheid om hiervan op de hoogte te zijn en je hieraan te houden. Ook kan er bijvoorbeeld vermeld worden dat een medicijn niet gebruikt kan worden bij zwangerschap: een goede reden om altijd de bijsluiter door te lopen als je een kindje verwacht.

Als je een medicijn krijgt op recept, dan zal de apotheker je al de belangrijkste informatie vertellen. Sommige medicatie, zoals paracetamol, neusspray, ibuprofen, naproxen of hoestdrank kan je echter ook zonder recept kopen in de drogist of supermarkt. In de drogist is er altijd iemand aanwezig die je kan adviseren over het medicijn. In de supermarkt is dit niet het geval, daarom is het in dat geval extra belangrijk om goed de bijsluiter door te nemen.

Verkeerde inname van medicijnen

Als je een medicijn verkeerd inneemt, kan dit schadelijk zijn voor je gezondheid. Neem je bijvoorbeeld een overdosis? Dit kent verschillende symptomen, uiteenlopend van misselijkheid en pijn in de onderbuik tot lever- of nierbeschadiging en in sommige – zeer ernstige – gevallen zelfs coma of de dood. Andere voorbeelden van het onjuist gebruik van medicijnen zijn:

  • Eerder stoppen met de behandeling dan voorgeschreven
  • Te lang doorgaan met de behandeling
  • Een lagere of hogere dosering nemen dan voorgeschreven
  • Minder vaak of vaker medicatie innemen dan voorgeschreven
  • De medicatie af en toe overslaan
  • Je niet houden aan de bijbehorende voedselvoorschriften

Om ervoor te zorgen dat het medicijn zo goed mogelijk aanslaat en je de kans op schade aan je gezondheid zo klein mogelijk houdt, is het belangrijk om de bijsluiter te lezen om zo de medicijnen op de juiste manier te gebruiken.

Informatie voor specifieke doelgroepen

Het is dus altijd belangrijk om de bijsluiter door te nemen om te zien of je ergens rekening mee moet houden. Niet alle informatie zal echter voor jou van toepassing zijn: sommige waarschuwingen zijn enkel bedoeld voor bepaalde doelgroepen, zoals:

  • Zwangeren of mensen die borstvoeding geven
  • Ouderen
  • Mensen met een verhoogde bloeddruk
  • Mensen met een bepaalde aandoening of ziekte
  • Mensen met overgevoeligheid voor één van de ingrediënten
  • Kinderen jonger dan een bepaalde leeftijd

Behoor je (of de persoon waaraan je het medicijn toedient) tot één of meer van bovenstaande doelgroepen? Dan is het belangrijk om te controleren welke informatie in de bijsluiter betrekking heeft op jou en of je eventueel extra maatregelen moet treffen.

Tips om bijsluiters beter te begrijpen

De taal in een bijsluiter kan soms best wel ingewikkeld zijn. Gelukkig zijn hier oplossingen voor. Zo zijn er van veel bijsluiters video’s gemaakt, waarin makkelijk wordt uitgelegd hoe je het medicijn moet gebruiken. Deze vind je op Kijksluiter.nl. Verder heeft de website Apotheek.nl informatie over medicijnen geschreven in begrijpelijke taal.

Neem de bijsluiter goed door

Voor iedereen is het belangrijk om de bijsluiter van een medicijn altijd goed door te lezen en zo verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen gezondheid. Sommige informatie zal alleen bedoeld zijn voor specifieke doelgroepen, maar veel is ook voor iedereen van toepassing. Twijfel je naar aanleiding van de bijsluiter of je het medicijn veilig kan gebruiken of heb je andere vragen? Neem dan contact op met een professional, zoals de huisarts, of raadpleeg de betrouwbare website Thuisarts.nl.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.