Huidziekten onderschat

Wat voor invloed heeft het op je leven? “Het hebben van een huidziekte wordt vaak onderschat. Zowel door je directe omgeving als door sommige artsen.

“Het is maar een huidziekte”. De huid is ons grootste orgaan. Het zorgt er aan de ene kant voor dat de boze buitenwereld onze inwendige organen niet kan aanvallen. Aan de andere kant is onze huid het omhulsel van ons lichaam. Het hebben van jeuk is iets vreselijks. Het kan ervoor zorgen dat je je niet kan concentreren op je dagelijkse werkzaamheden. Of dat je `s nachts niet kan slapen, waardoor je zo moe bent dat het van invloed is op je dagelijks functioneren. Daarnaast kan een huid die onder de rode plekken zit of schilfert voor schaamtegevoelens zorgen.” Wat voor invloed heeft een huidziekte in omgang met anderen? “Als mens oordelen we snel over anderen. En ondanks het feit dat we hard roepen dat het om het innerlijke gaat, beoordelen we toch vaak de buitenkant. Dat gaat niet alleen om welke kleding iemand draagt of hoe iemands haar zit, maar ook hoe ”schoon” de huid eruit ziet._ Denk maar eens aan mensen met pleksgewijze haaruitval op het hoofd (alopecia areata) of aan mensen met ontkleuring van de huid (vitiligo). Last hebben van roodheid, schilfering, jeuk en pijn is natuurlijk al afschuwelijk, maar je hebt ook het gevoel dat je je constant moet verontschuldigen voor je huid. Bij het afrekenen durft de bakker het geld nauwelijks in je hand te leggen omdat je eczeem hebt. Veel mensen met een huidaandoening durven niet naar het zwembad omdat ze worden nagekeken. Ook het aangaan van een relatie kan moeilijk zijn. Er komt een moment dat je je uitkleedt en de ander je huid ziet. Hoe zal de reactie zijn?_Bij een actieve huidziekte kan de huid ook nog eens gevoelig of pijnlijk zijn bij aanraking. Vaak zijn dit soort zaken lastig te bespreken in een (nieuwe) relatie. ” Wat kan je zelf doen? “Heel veel huidziekten zijn goed te behandelen, maar vergen wel onderhoud. Ook de ontwikkeling van medicijnen staat niet stil. Overleg met je huisarts en bij twijfel vraag eens om een doorverwijzing  naar een huidarts (dermatoloog). Voor heel veel huidziekten zijn patiëntenverenigingen. Hier kan je contact opnemen met lotgenoten om ervaringen te delen en te horen hoe zij met eventuele problemen omgaan. Het kan fijn zijn te ervaren dat je niet de enige bent die tegen problemen aanloopt.” Op zaterdag 6 juni organiseren diverse huidpatiëntenverenigingen bij Centrum Oosterwal in Alkmaar een informatiemarkt voor mensen met een huidaandoening. U bent van harte welkom tussen 11.00 en 13.00 uur voor contact met lotgenoten en de patiëntenverenigingen. Om 11.30 uur start een interessante lezing over de psychosociale aspecten van het hebben van een huidaandoening. Kijk voor meer informatie over dit onderwerp of Centrum Oosterwal op www.centrum-oosterwal.nl Menno Gaastra  

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.