Vier redenen waarom je incontinentie serieus moet nemen

Incontinentie, oftewel urineverlies, is een probleem waar een hoop mensen last van krijgen. Vooral mensen op leeftijd krijgen hiermee te maken.

De reden dat dit gebeurt is niet altijd duidelijk. Juist daarom is het belangrijk om dit serieus te nemen, het kan namelijk wijzen op serieuze klachten waar je aan geholpen moet worden. Je kunt hier het beste snel bij zijn, dus ga altijd naar de huisarts. Wij hebben vier redenen op een rijtje gezet waarom dit serieus genomen moet worden en wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn. 

Een infectie aan de blaas of urineweg

Als je incontinentiemateriaal nodig hebt, kan het zijn dat je een infectie hebt aan je blaas of urineweg. De ene persoon is hier vatbaarder voor dan de ander. De infectie wordt veroorzaakt doordat er teveel bacteriën blijven hangen. Na een tijdje gaat dit ontsteken en dat zorgt voor vervelende klachten. Eén van deze klachten kan incontinentie zijn, maar er zijn meer kenmerken. Hier volgen er een paar:

-        Pijn onderin je buik
-        Vaak naar de WC en een klein beetje plassen
-        Branderig gevoel tijdens het plassen 
-        Bloed in je urine
-        Stinkende urine

Hersen- of ruggenmergaandoening

Wanneer je last hebt van urineverlies, kan dat wijzen op een aandoening aan je hersenen of ruggenmerg. Je kunt hierdoor namelijk de controle verliezen over je blaas. Hoe ernstig dit is, is niet altijd duidelijk, maar je kan beter het zekere voor het onzekere nemen en dit na laten kijken. Het is namelijk mogelijk dat dit iets tijdelijks is, maar het kan ook permanent zijn. 

Prostaat problemen

Veel mannen krijgen last van incontinentie doordat zij prostaat problemen hebben. Dit is meestal de oorzaak van een operatie. Je kunt hierdoor soms moeilijk plassen, of niet geleidelijk plassen. Het is iets dat veel voorkomt bij mannen.

Mentale klachten

Ook mentale klachten kunnen incontinentie veroorzaken. Bijvoorbeeld als je last hebt van een depressie of veel stress. Ook voor dit soort problemen is het goed om hulp te zoeken. Je kunt er namelijk goed vanaf komen. 

Incontinentie kan dus verschillende oorzaken hebben. Het probleem is echter dat het bijna nooit direct duidelijk is wat de oorzaak is. Het kan onschuldig zijn, maar er kan ook een andere oorzaak achter zitten. Het is daarom altijd verstandig om naar een dokter te gaan zodat je zeker weet wat er aan de hand is. 

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.